Focwa werft onder vmbo’ers

Brancheorganisatie Focwa heeft deze week 4500 leerlingen in het vmbo met een technisch profiel een mailing gestuurd om hen te interesseren voor het vak van schadehersteller. Het is onderdeel van een grotere campagne, in samenwerking met het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Carrosseriebranche OOC, om de beroepskeuze van jongeren te beïnvloeden.

In de brief wordt verwezen naar de website ikwordschadehersteller.nl, waar potentiële schadeherstellers op een toegankelijke manier kunnen kennismaken met het vak. Ondernemers kunnen hier ideeën vinden hoe ze jongeren kunnen inspireren om te kiezen voor het schadeherstelvak. Ook kunnen zij hier informatiepakketten aanvragen voor verdere werving.

Beïnvloeding

Wieteke Tichelaar, programmadirecteur bij het OOC: “We willen de beroepskeuze van jongeren beïnvloeden. Eigenlijk is daar maar één manier voor, namelijk die jongeren ervaring op laten doen met het vak. Laat hen zelf eens oefenen met een verfspuit en laat in de werkplaats zien wat het vak nog meer inhoudt. Laat één van uw werknemers aan jongeren vertellen hoe leuk hij of zij het vak vindt. Dáár worden jongeren met een passie voor techniek blij van!”

Speerpunt

Het personeelstekort is een van de speerpunten van het beleid van Focwa. Femke Teeling, directeur Focwa: “Er zijn niet alleen veel kansen voor jonge vakmannen en -vrouwen in onze sector. Volgens ons is er op termijn ook niet minder nood aan personeel. Daarom maken we van instroom en behoud van personeel een absolute topprioriteit. Zo voerden we een succesvolle lobby in Den Haag voor het voortbestaan van de subsidieregeling praktijkleren (BBL). Ook organiseerden we een themabijeenkomst over de toekomst van carrosserieopleidingen voor de directeuren en managers van ROC’s die deze opleidingen aanbieden. Daarnaast willen wij als brancheorganisatie inzetten op de beeldvorming op het schadeherstelvak bij leerlingen en hun ouders. En ook ondernemers spelen hierbij een belangrijke rol.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters