Forse stijging premies WA-autoverzekeringen

Uit een premieanalyse van Independer blijkt dat de premies voor WA-autoverzekeringen in Rotterdam met 37 procent het snelst stijgen. Ook in Tilburg (+36 procent) en Amsterdam (+35 procent) gaan de premies snel omhoog.

Independer nam voor de analyse 650.000 vergelijkingen onder de loep en onderzocht de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden.

Groningen goedkoop

In Rotterdam kost een WA-autoverzekering momenteel gemiddeld 943 euro. In Tilburg ligt dat op 768 euro. Amsterdammers betalen gemiddeld 839 euro. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18 procent het minst snel. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op 633 euro.

Automerken

Independer keek in haar analyse van verzekeringspremies ook aan naar de premiestijgingen bij de tien meest vergeleken automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Astra stegen met respectievelijk 38 en 36 procent het snelst. De premies voor deze auto’s liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld 838 euro en op 739 euro. De minst snelle premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9 procent duurder om te verzekeren.

Schade

Suzan Samson van Independer denkt niet het einde van premiestijgingen voor autoverzekeringen in zicht is. “Er is een toename van het aantal schades. Tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades. Bovendien denken wij dat de affectiewet, die per 1 januari volgend jaar van kracht is, de premies nog verder onder druk zal zetten. De affectiewet maakt het onder andere mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om  smartengeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken.” Ook online consumentenadviseur Pricewise constateerde onlangs dat de premies voor autoverzekeringen in 2019 verder zullen stijgen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters