Kneiterhard fietsen. En netwerken!

Albert Koops is medeoprichter en voorzitter van Grinta Business Cycling, een wielerclub met een netwerkinslag die zo’n 65 leden telt. Niet alleen bezorgt het Albert en de zijnen extra business, het fietsen maakt hem ‘de kop leeg’ en het zorgt ervoor dat Albert op zijn 61ste fitter is dan ooit. “De laatste vrijdag van de maand is de allermooiste vrijdag van de maand.”

Op zijn zeventiende begon Albert met werken en dat deed hij het liefst zoveel mogelijk. “Op mijn dertigste begon ik voor mijzelf te werken en toen draaide ik nog meer uren, ik werkte zo’n beetje dag en nacht. Maar goed, dat had tot gevolg dat ik op mijn 36ste helemaal opgebrand was. Toen dat gebeurde dacht ik bij mijzelf: Dit kan niet en ik wil dit niet! Ik wil gewoon fit zijn. Maar goed, ik sportte in die tijd niet, ik had – of liever gezegd: maakte – er simpelweg geen tijd voor. Ik hield mijzelf desondanks voor dat ik toch wel conditie moest hebben, ik was immers de hele dag door in beweging? Dus begon ik met hardlopen. Nou, na honderd meter was ik al volledig buiten adem. Dat ging overduidelijk niet goed.”

Apenpakkie

Vervolgens ben ik mijn conditie beetje bij beetje gaan opbouwen door te fietsen, wielrennen. Ik kwam tot de conclusie dat inspanning en ontspanning met elkaar in overeenstemming moeten zijn. Aanvankelijk begonnen een vriend en ik samen, lekker een paar keer in de week een paar uur trappen. Zodoende kreeg ik weer het gevoel de wereld aan te kunnen. Ik heb mijn instelling gelukkig mee, want met alles wat ik doe is het: ik ga er vol voor, ik lever nooit half werk. Wat ik merkte is dat ik steeds beter en harder ging fietsen.”


‘We staan allemaal in hetzelfde apenpakkie en we staan er allemaal voor hetzelfde doel: fietsen en netwerken’


Die eerste fiets verving hij door een beter exemplaar. “Daar groei je langzaamaan in door. Het wordt gewoon een fanatieke hobby, een deel van je leven. Ik trainde lekker door, tot in 2010 een aantal mannen – allen zelfstandig ondernemer – bij elkaar kwamen voor business. Hè, want we hebben allemaal business nodig. Zou het niet wat zijn om een zakelijk wielerclubje op te richten? Om zo de passie van fietsen te combineren met zakendoen? Het allermooiste is dat het op die manier nooit verveelt. Toen niet en nu niet. En weet je wat het is, we staan allemaal in hetzelfde apenpakkie en we staan er allemaal voor hetzelfde doel: fietsen en netwerken! En natuurlijk, er zijn verschillen en degene met de goedkope fiets kan misschien wel véél harder fietsen dan degene met de duurste fiets, maar dat hindert allemaal niet. Het gaan om de gemene deler.”

Wegen afgezet

“Vanaf dag één hebben we het clubje ‘Grinta Business Cycling’ genoemd. Grinta is de Italiaanse wielerterm voor lef, durf, doorzettingsvermogen, karakter, voor nét dat beetje meer. Die verbetenheid, het doorzetten, daar gaat het om. Hoe je dan verder uitgroeit tot 65 man? Je nodigt mensen in je netwerk uit, wielrennen zat bovendien enorm in de lift, en in no time groeiden we uit tot de club die we nu zijn, met een man of 65. Mannen én vrouwen welteverstaan. We staan erom bekend dat er bij ons kneiterhard wordt gereden, er is nooit gedoe of gezeur, we zijn een hechte groep.”

Ze rijden maandelijks altijd met zes tot acht motoren om zich heen en ze vragen overal vergunningen voor aan. “Zodoende wordt alles aan de kant gezet; kruisingen worden afgezet en wegen worden in de gaten gehouden, dat werkt geweldig hoor. Maar goed, dat mag ook want een peloton van 65 man is een forse, we doen het voor ieders veiligheid. De bijeenkomsten van Grinta Business Cycling vinden plaats op de laatste vrijdag van de maand en het is wat mij betreft de allermooiste vrijdag van de maand. Er wordt circa twee uur gefietst en na afloop is er ruimte om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.” In het weekend na Hemelvaart gingen ze bijvoorbeeld naar Spa Francorchamps met veertig mensen. “Binnen een uur zaten we vol. Doorgaans starten we vanuit hier, vanuit ons bedrijf in Borger. Je kunt alle kanten op, heerlijk!”

Binnen Kantooruren
“Koops Autoschade is al dertig jaar de autoschadespecialist van Noord-Nederland. Wij herstellen autoschade aan zeer verschillende soorten auto’s. Dit doen wij met een gepassioneerd, gecertificeerd en gedreven team van elf man. Hierbij staat de klant altijd centraal. Tevens zijn wij een erkend leerbedrijf. Wij blijven altijd voorop lopen. Nieuwe ontwikkelingen in de markt onderzoeken wij en pakken wij op en wat er moet gebeuren dat doen we. Passie en kwaliteit, daar gaat het om. Wij leggen de lat altijd hoog voor onszelf.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 77 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

 • 14 juni 2022 om 22:56
  Permalink

  Mooi stuk, ‘veurzitter’.

  En kneiterhard fietsen kan je zeker!
  Tot snel op de fiets!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.