Mannelijke automobilist voelt zich veiliger op de weg

Recent onderzoek van Mio wijst uit dat een groot deel van de Nederlandse automobilisten nog steeds niet helemaal zorgeloos de auto instapt. Dertig procent van de circa duizend ondervraagden vindt dat de verkeerssituatie in Nederland er niet veiliger op wordt. Daarnaast voelen mannen zich veiliger in het verkeer dan vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat een gevoel van onveiligheid, bij zowel mannen als vrouwen, voornamelijk voorkomt uit het weinige vertrouwen in de rijvaardigheden van anderen (64%). Voor een veiliger gevoel achter het stuur, wordt er door de automobilisten gebruik gemaakt van verschillende veiligheidsmaatregelen, waaronder een dashcam (40%). Opmerkelijk is dat mannen meer gebruik maken van dit soort veiligheidssystemen dan vrouwen.

Vertrouwen anderen niet

Er zijn enkele situaties waarin automobilisten het verkeer als onveiliger ervaren dan gebruikelijk. In de top vijf situaties worden respectievelijk de rijvaardigheden van anderen (64%), een laagstaande zon (57%), gladheid op de weg (55%), slecht weer (48%) en rijden in het donker (31%) genoemd. Opmerkelijk is dat vrouwen zich in meer van deze situaties onveilig voelen dan mannen. Over het algemeen voelen mannen zich dan ook significant veiliger in het verkeer en geven dit gevoel gemiddeld een 7,4. Bij de vrouwen ligt dit cijfer lager met een 7,1 als gemiddelde.

Technologieën

Opvallend genoeg is wel meer dan de helft van de ondervraagde mannen eens betrokken geweest bij een ongeval (52%). In het geval van de vrouwen gaat dit om slechts 41 procent. Daar staat wel tegenover dat mannen significant meer veiligheidsvoorzorgsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van parkeersensoren (mannen 43%, vrouwen 30%) en een achteruitrijcamera (mannen 32%, vrouwen 23%), het beschikken over sensoren die waarschuwen als iemand buiten de baan rijdt (mannen 23%, vrouwen 10%) of een auto winterklaar maken (mannen 38%, vrouwen 30%).

Dashcam

“Ons recente onderzoek toont aan dat we ons nog niet altijd helemaal op ons gemak voelen in het verkeer en vooral weinig vertrouwen hebben in de rijvaardigheden van anderen”, zegt Remco Obbing, Marketing Lead bij Mio-moederbedrijf MiTAC Europa. “Gezien de uitkomsten van het onderzoek zou het gebruik van een dashcam voor veel mensen een uitkomst kunnen zijn om hun gevoel van veiligheid op de weg te kunnen vergroten.”

In steeds meer landen is een dashcam al een vast onderdeel van het interieur van de auto. Uit het onderzoek van Mio blijkt ook dat inmiddels bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse automobilisten aangeeft een dashcam te bezitten of er geïnteresseerd in te zijn (40%). Een dashcam kan ongepast rijgedrag van anderen of een ongeval op de weg vastleggen. De technologie komt ook goed van pas op het moment dat de bestuurder zelf bij een ongeluk betrokken is. De dashcam kan dan helpen aan te tonen wie de fout inging. Ruim 80 procent van de ondervraagden zou een dashcam dan ook voornamelijk gebruiken voor een soepele afhandeling van het ongeluk door een verzekeringsmaatschappij. Andere redenen om een dashcam in te auto te laten plaatsen zijn om een roadtripfilm te maken (22%) of omdat het een leuke gadget is om te hebben (16%).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *