Minder autodiefstal, meer handel gestolen onderdelen

Er zijn in mei 2017 2152 voertuigen gestolen. Dat is 7,4 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Ook over de eerste vijf maanden van het jaar is het aantal voertuigdiefstallen fors teruggelopen: met 10,3 procent tot een totaal van 9702.

Dat blijkt uit de maandcijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Ook het aantal autokraken neemt af, maar daar staat tegenover dat de diefstal van specifieke onderdelen, zoals airbags en stuurwielen toeneemt. André Bouwman is projectcoördinator bij de stichting AVc en hij heeft daar wel een verklaring voor: “Navigatieapparatuur wordt steeds vaker ingebouwd. De diefstal van die losse apparaten neemt dus af. Ook radio’s en cd-spelers zijn steeds vaker ingebouwd. Daarbij komt dat politie in de steden, maar ook het publiek, steeds meer aandacht heeft voor autokraken. Dus de preventie werkt. Tegelijkertijd zien we dat de diefstal van airbags en stuurwielen toeneemt. Dat blijft een lucratieve business en die onderdelen neem je nu eenmaal niet mee naar binnen als je op je bestemming bent aangekomen.” Precieze cijfers over de diefstal van auto-onderdelen heeft AVc nog niet, maar hoopt die in de loop van de maand juni wel te kunnen presenteren.

Focwa Standaard

In een reactie laat brancheorganisatie Focwa weten dat de kwaliteitsstandaard van Focwa voorkomt dat schadeherstelbedrijven gebruik kunnen maken van gestolen onderdelen. Directeur Femke Teeling: “Om gecertificeerd te worden voor de Focwa Standaard moeten schadeherstellers een factuur van de gebruikte onderdelen opnemen in hun dossier.” Focwa werkt dan ook samen met de stichting AVc in het project ‘Aanpak van malafide handel’. André Bouwman stelt: “Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit adviseert consumenten om hun voertuig te laten herstellen door schadeherstellers die aan de Focwa Standaard voldoen. Op die manier zijn ze gegarandeerd dat er geen gestolen onderdelen in hun herstelde auto worden gebruikt.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters