Sator-LKQ neemt Vanesch Verf Groep over

Sator Holding heeft met de aandeelhouders van de Vanesch Verf Groep B.V. uit Tilburg overeenstemming bereikt over de overname van het bedrijf. De overdracht van de aandelen heeft op 12 juli 2018 plaatsgevonden. Over de acquisitieprijs worden geen mededelingen gedaan.

Voor afnemers, medewerkers en leveranciers verandert er niets. De huidige directie – Paul van Esch, Paul Musters en Paul van Gerven – blijft aan. Ook oprichter/naamgever Jan van Esch blijft als adviseur nauw bij het bedrijf betrokken. Verder blijven “service, dienstverlening en klantgerichtheid de sleutelwoorden”, stelt de onderneming.

Autolakken

Vanesch Verf is een nationale distributeur van autolakken en aanverwante producten. De onderneming heeft vestigingen in Tilburg, Hoogeveen en het Belgische Erembodegem. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door Jan van Esch, vader van de huidige directeur-eigenaar Paul van Esch. Er werken meer dan 110 mensen. De professionele klantenkring bestaat uit onder meer autoschadebedrijven, carrosseriebouwers, vrachtwagenfabrikanten en industriële lak verwerkende bedrijven. “Bij de beslissing om ons bedrijf aansluiting bij Sator-LKQ te laten vinden, heeft vooral de continuïteit op langere termijn een belangrijke rol gespeeld”, zegt Paul van Esch. “Wij zijn ervan overtuigd dat Sator-LKQ op het gebied van auto-onderdelen, maar ook met paint- en non-paintproducten veel synergievoordelen kan bieden voor onze klantenkring.” Jan van Esch vult aan: “Wie de bewegingen van LKQ in Europa volgt, herkent daarin een duidelijke strategie. Die is gericht op efficiencyverbetering en vergroting van het product- en service-aanbod. De ontwikkelingen rond Sator’s Automotive Academy zijn daar een goed voorbeeld van. Met de groeiende complexiteit van de auto kunnen we onze klantenkring van dienst zijn met opleiding en training rond elektronica, sensoren en alles wat op dat gebied op ons afkomt.”

DNA-match

Sator-woordvoerder Adriaan Roggeveen zegt dat de overname “voor ons erg belangrijk is om onze activiteiten in de breedte uit te bouwen. Vanesch Verf heeft een ijzersterke positie als distributeur en dienstverlener, met sterke merken als Cromax, Lesonal en Standox. Bovendien is er een duidelijke DNA-match tussen Vanesch en de huidige Sator-bedrijven. Beiden groeiden de afgelopen jaren sterk, door zowel overnames als autonoom, met innovatieve klantgerichte oplossingen. De Vanesch Verf app en Academy zijn daar goede voorbeelden van.”

Harmonisatie

Met de acquisitie zet Sator volgens Roggeveen ook een belangrijke stap in harmonisatie van de Europese activiteiten binnen LKQ. “Onze zusterbedrijven in Groot-Brittannië, Duitsland, maar ook onze Belgische Sator-tak, zijn al jaren actief in dit marktsegment. Wij weten uit ervaring dat groothandel in auto-onderdelen en de autoschadesector elkaar enorm kunnen versterken.” Sator-LKQ wil zijn leveringspakket structureel verbreden met producten die niet gebonden zijn aan de verbrandingsmotor, licht Roggeveen het strategisch belang van de overname toe. “Op lange termijn zal het aandeel van de verbrandingsmotor in het wagenpark kleiner worden. Daar willen we ons nu al op voorbereiden. Niet alleen voor ons als distributeur, maar juist ook voor onze afnemers: universele autobedrijven en schadeherstellers. Zij hebben ook straks klanten en omzet nodig, wanneer het wagenpark wat aandrijflijnen betreft gaat veranderen. Daarnaast kan het schadeherstelbedrijf profiteren van onze inspanningen in deze. Bijvoorbeeld wanneer het aandeel elektrische voertuigen in het wagenpark toeneemt. EV’s vragen om andere onderdelen, werkmethoden en zeker ook kennisniveaus. Bij Sator-LKQ vinden auto- en schadeherstelbedrijven dat allemaal onder één dak.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen