Scenario’s schade-/carrosseriebranche in 2025

Werkgevers uit schadeherstel en carrosseriebouw hebben samen scenario’s voor het jaar 2025 ontwikkeld. Ook  hebben zij geïnventariseerd welke koers nu in te zetten om tijdig klaar te zijn voor de toekomst.

De initiatiefnemers willen deze scenario’s delen met alle werkgevers en werknemers in beide branches. Beïnvloedende aspecten die aan bod komen zijn onder meer ‘autonoom rijden’, ‘veranderende wensen van de consument’ en ‘transportoplossingen in het jaar 2025’. “Precies weten doen we het niet”, aldus Wieteke Tichelaar, programmadirecteur OOC. “Het is de toekomst en die overkomt je. Maar door nu na te denken over de mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf en je werk, geef je richting aan je eigen toekomst.”

Trends

Samen met adviesbureau Futureconsult hebben OOC, werkgevers, VOC en de organisaties Focwa en RAICarrosserieNL gezocht naar de belangrijkste trends voor de schadeherstelbranche en de carrosseriebouw. En naar de gevolgen daarvan voor bedrijven en werknemers. Voor beide sectoren zijn toekomstscenario’s ontwikkeld op basis van de belangrijkste trends. Hieruit zijn per branche vier verschillende toekomstbeelden voortgekomen. Bij elk toekomstscenario kan de bezoeker zichzelf vragen stellen:
  • als dit werkelijkheid wordt, wat zijn dan mijn kansen en bedreigingen?
  • waar zou ik eigenlijk vandaag al mee moeten beginnen om nieuwe kansen te pakken of mijn huidige situatie te behouden?
  • hoe verandert de omgeving?
  • welke signalen zie ik die duiden op een bepaald scenario?
De scenario’s zijn vertaald in animaties. Per deelbranche zijn ze te vinden op de OOC-website, inclusief een digitaal naslagwerk.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †