Toekomst klassiekers in gevaar door personeelstekort

Sommige van de meest iconische voertuigen uit de geschiedenis kunnen voor de toekomst verloren gaan, tenzij er nieuw bloed in de restauratie-industrie wordt geïntroduceerd. Dat is de belangrijkste conclusie van een door de FIVA gesteund internationaal symposium in Boekarest getiteld Restauratie – Kunst of Wetenschap?

De FIVA (de Fédération Internationale des Véhicules Anciens of internationale federatie van historische voertuigen) waarschuwt dat er dringend behoefte is aan gespecialiseerde opleidingen om te voorkomen dat vitale restauratievaardigheden uitsterven.

Tiddo Bresters

FIVA-voorzitter Tiddo Bresters omschrijft het als een “existentiële uitdaging” voor de toekomst van de klassieke automobielsector: “Dit is een van de belangrijkste doelstellingen van de FIVA – het behoud van historische voertuigen bevorderen en deze in werkende staat doorgeven aan toekomstige generaties. Daartoe is een volwassen restauratie-industrie even belangrijk als voor andere gebieden van het cultureel erfgoed, zoals schilderijen en historische gebouwen.”

Het symposium werd door de Retromobil Club Roemenië georganiseerd met gasten uit tien landen en een uitzending die online werd gestreamd naar duizenden kijkers wereldwijd.

Stéphane Guarato en Arthur Morault leiden het Conservatoire National des Véhicules Anciens in de buurt van Parijs, waar studenten ervaring opdoen met basisrestauratietechnieken voordat zij een specialistische opleiding gaan volgen. Zij zeggen dat door een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten de vraag het aanbod overtreft. Sommige autoliefhebbers moeten drie jaar wachten voordat met de restauratie van hun geliefde klassiekers kan worden begonnen. Een deel van het probleem is de toenemende kloof tussen de vaardigheden die nodig zijn voor moderne autoreparaties en die nodig zijn voor historische restauratie. Bovendien is het moeilijk om jonge mensen voor de sector aan te trekken: de helft van de huidige 150 studenten is rond de 60 jaar oud.

Tweejarige opleiding

Een opleidingsprogramma aan het Collège La Cité in Ottawa, Canada, wil vanaf september 2022 jonge mensen aantrekken voor de restauratie van historische voertuigen. Michel Lamoureux, hoofdadviseur van het programma, vertelde op het symposium over de tweejarige opleiding, die een internationale aanpak heeft en wereldwijde werving, stages en samenwerkingsverbanden met restauratiebedrijven, musea, verzamelaars, veilinghuizen, clubs, verenigingen en automobielmedia biedt. Lamoureux waarschuwt dat de volgende generatie van beginnende specialisten alarmerend klein blijft, gezien de dringende behoefte aan hun vaardigheden in een wereldwijde bedrijfstak die miljarden dollars waard is.

Cătălin Cedric Ghigea

Oost-Europese landen zijn steeds meer op zoek naar mogelijkheden op het gebied van de restauratie van historische voertuigen. Cătălin Cedric Ghigea heeft de afgelopen 18 jaar een gespecialiseerd bedrijf gerund in de buurt van de internationale luchthaven van Boekarest en werkt aan 20 à 30 auto’s per jaar. Hij zegt dat zijn werkbelasting toeneemt, dat al zijn klanten uit West-Europa komen en dat soortgelijke bedrijven met succes in Polen, de Tsjechische Republiek en Slovenië worden opgezet en gerund.

Forensische restauratie

David Cooper van het in Chicago gevestigde Cooper Technica Inc. sprak over zijn “forensische restauratie”-techniek bij het reconstrueren van onderdelen die niet meer te krijgen zijn; hij heeft de hele wereld afgereisd op zoek naar originele ontwerptekeningen, overgebleven kapotte onderdelen, en constructietechnieken, -methoden en -materialen.

De befaamde verzamelaar Corrado Lopresto uit Milaan gebruikt moderne technieken – overgenomen uit de kunstwereld – voor zijn speciale Italiaanse auto’s, zowel om monochromatische foto’s te analyseren om de ware kleuren van die tijd te identificeren, als om de originele lak zoveel mogelijk te behouden, waarbij hij zijn auto’s toevertrouwt aan professionele restaurateurs van vintage-schilderijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.