Univé: Seat-rijders meeste kans op schade

De kans op een aanrijding is met een Seat het grootst en met een Daihatsu het kleinst. Overigens is de kans op een aanrijding ongeveer 4 procent.

Dat concludeert Univé uit een analyse van schadeclaims over 2019 en 2020. 2,70 procent van de claims die over deze twee jaren bij Univé binnenkwamen, waren afkomstig van een Seat-rijder. BMW volgde met 2,62 procent en Audi met 2,49 procent, op de voet gevolgd door Volvo (2,48 procent) en Volkswagen (2,44 procent). Daihatsu-rijders claimden het minst vaak schade door een aanrijding met 1,66 procent, evenals Kia- en Nissan-rijders (1,97% en 1,98%).

Regionaal zijn er ook grote verschillen. De meeste aanrijdingen worden veroorzaakt in Limburg. 2,98 procent van de verzekerden in deze provincie deed aansprak op hun autoverzekering na een aanrijding, gevolgd door Zuid-Holland (2,92 procent) en Noord-Brabant (2,59 procent). Het minst kans op een aanrijding maken inwoners van de provincie Drenthe (1,80 procent).

Het zal niet verbazen dat de meeste aanrijdingen plaatsvinden in stedelijke gebieden. Qua carrosserie zijn het vooral bestelwagens die bij aanrijdingen betrokken zijn, gevolgd door combi’s en sedans. Voor cabrio’s wordt het minst vaak een beroep gedaan op de autoverzekering.

Kleur

De kleur van een auto maakt kennelijk ook nog uit voor de kans op een aanrijding. Zo veroorzaken bruine en zwarte auto’s de meeste aanrijdingen. Respectievelijk 4,2 procent en 4,1 procent werden ingediend door bestuurders van bruine en zwarte auto’s. Een crèmekleurige auto zorgt daarentegen voor de minste claims bij een aanrijding: slechts 1,6 procent van de verzekerden met een crèmekleurige auto overkwam schade door een botsing.

Gemiddelde

Het jaar 2020 was een uitzonderlijk jaar voor schadeverzekeraars. Doordat er veel minder kilometers werden afgelegd, werden er ook veel minder schades gereden. Om dit te compenseren heeft Univé voor dit onderzoek de cijfers van 2019 en 2020 bij elkaar opgeteld en gemiddeld.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2908 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 2 september 2021 om 17:38
    Permalink

    En toch gingen de premies voor de autoverzekering omhoog. Niet dus door de frequentie maar door de dure reparaties aan relatief nieuwe modellen met veel elektronica aan boord. De merken met de meeste schade zijn typische zakenauto’s, relatief nieuwe en hoge jaarlijkse kilometrage. Daihatsu, Kia en Nissan vind je vooral bij privé-huishoudingen. Kia stoomt dit jaar wel op naar meer zakelijk gebruik.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *