Het inkrimpen van dealernetwerken schept ruimte voor universele autobedrijven. Dat is een belangrijke conclusie die kan worden getrokken uit de presentaties en discussies tijdens het aftersalesevent op 1 september van kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders in Bunnik.

Onderwerp van de bijeenkomst waren de veranderingen in het wagenpark de komende tien jaar en wat die betekenen voor de houdbaarheid van het verdienmodel van de aftersalesactiviteiten van autobedrijven. Het deskundigenpanel, bestaande uit Johan van der Hoeven (LKQ Fource), Rob Visser (Alliance Automotive Group Benelux), Bert de Kroon (Vallei Autogroep), Eric Vousten (VMS Insight) en Rico Luman (ING Economisch Bureau), discussieerde vervolgens aan de hand van stellingen over de gevolgen die de veranderingen hebben voor het autobedrijf.

De paneldiscussies werden voorafgegaan door twee presentaties. Arno Onink gaf een toelichting bij het onlangs verschenen rapport Wagenpark 2030 van zijn onderzoeksbureau Trend-Rx, in samenwerking met Automotive Insiders. Hij constateert vier hoofdtrends in het wagenpark: dat wordt groter, ouder, zakelijker en langzaamaan elektrischer. “Dat leidt vooral bij dealers, maar ook bij universelen, tot een iets lagere marge.”

Goed nieuws

Jos Veldhuisen had over het algemeen goed nieuws voor wie in de aftermarket actief is. “Het is nog geen vijf voor twaalf, zelfs geen half twaalf. Wel zitten er scheurtjes in het verdienmodel en die zullen gerepareerd moeten worden, maar rendement maken met aftersales is absoluut haalbaar, voor universeel én dealer. Het is alleen zo: als de markt verandert, zul je zelf ook moeten veranderen.”

De grote valkuil voor de universele autobedrijven is de omgang met voertuigdata. Dealergroepen hebben daar al wel de beschikking over, maar doen er nog weinig mee. Universele autobedrijven doen er niets mee, omdat ze de toegang veelal niet hebben.

Wat dat betreft zijn de zorgen van sprekers, deskundigen en andere aanwezigen groot. Velen zien dat autobedrijven niet erkennen dat ze de competenties missen om voertuigdata in te zetten om aanvullende diensten te kunnen aanbieden. Helemaal gevaarlijk wordt het wanneer autofabrikanten straks, zonder tussenkomst van welk autobedrijf dan ook, rechtstreeks aan de eindgebruiker zijn diensten kan gaan leveren.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Vorige maand heb ik een Hyundai i10 bij mijn eigen autobedrijf op 1 kwartier lopen gekocht. Zonder afdingen. Mijn voornaamste aankoopargument was de driehoeksrelatie autobedrijf, auto, klant. In de statistiek is te zien dat de occasions steeds vaker door autobedrijven worden verkocht en van particulier naar particulier steeds minder. Dat is het bewijs van de waarde van een vertrouwd autobedrijf in de buurt. Naarmate klanten met auto’s met meer ADAS systemen komen wordt er in cursussen geïnvesteerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
Meest bekeken berichten
Recente reacties