Voertuigdiefstal stijgt 22 procent in januari

In januari is het aantal voertuigdiefstallen met ruim 22 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op grond van de jongste cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

In totaal zijn er in januari 1638 voertuigen gestolen, tegenover 1339 in januari 2021, aldus het verbond, dat vooral een grote stijging ziet in het aantal gestolen bromfietsen, waarvan er in januari 915 zijn verdwenen.

Vorige maand nog berichtte het LIV over 2021 de grootste daling van voertuigdiefstal in vijf jaar tijd. Het Verbond van Verzekeraars citeert André Bouwman van het LIV, volgens wie het nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken. “In de cijfers over december zagen we al een lichte kentering, maar we kunnen nu nog niet voorspellen of de stijging van het aantal diefstallen ook echt doorzet. Duidelijk is wel dat de mobiliteit in de steden weer toeneemt. Dat zien we vooral terug in de diefstallen van het aantal brommers, dat in één maand met ruim 40 procent toenam (van 647 in januari 2021 tot 915 in 2022). En dan hebben we het nog niet eens over de e-bikes gehad.”

Fietsendiefstal

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) maakte deze week bekend dat het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes opnieuw fors is gestegen. In 2021 werd een toename van 25 procent genoteerd ten opzichte van 2020. De afgelopen twee jaar is de e-bikediefstal met maar liefst 74 procent gestegen. In absolute cijfers zijn dat inmiddels 22.593 aangiften per jaar.

Nu de e-bike steeds meer in het straatbeeld opduikt, neemt ook de diefstal van deze elektrische fietsen toe. Veruit de meeste worden op straat gestolen, maar in 1908 gevallen (8,4 procent) werden e-bikes ook uit woningen, gebouwen of garageboxen gestolen. De grootste stijging van het aantal diefstallen van e-bikes werd genoteerd in Utrecht, waar in 2021 66 procent meer elektrische fietsen werden gestolen dan het jaar ervoor.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.