ADAC: Euro 6d-Temp diesel zeer schoon

De modernste dieseltechniek – Euro 6d-Temp – stoot gemiddeld 76 procent minder NOx uit dan de wat oudere variant Euro-6b. Vergeleken met Euro 5 is het verschil zelfs 85 procent.

Tot die conclusie komt automobilistenclub ADAC op grond van eigen onderzoek. Steekproeven op de openbare weg zouden zelfs uitkomen op verschillen van 95 tot 99 procent vergeleken met Euro 5 diesels. ADAC houdt zich in het kader van zijn Eco-test sinds 2012 bezig met stikstof-emissie van diesels. Tot op heden hield de organisatie 149 Euro 5-modellen tegen het licht, doorgaans met dramatisch slechte uitkomsten: gemiddeld 528 mg/km. De meest recente scores die de modernste diesels neerzetten geven echter aanleiding tot optimisme. Gemiddeld komen de 25 verschillende automodellen uit op 81 milligram per kilometer. Dat is weliswaar nipt boven de toegestane grenswaarde van 80 mg/km, maar wel gemeten onder de nieuwe RDE-rijomstandigheden (real driving emissions), die veeleisender zijn dan bij de reguliere typetoelating. Echt slechte waarden had geen enkele dieselauto die werd onderzocht door ADAC.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †