Afgedankte auto in Nederland voor 98.3% gerecycled

In 2020 is 98.3% van het gewicht van alle afgedankte auto’s gerecycled. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag van ARN, de organisatie die samen met bijna 300 recyclingbedrijven uitvoering geeft aan autorecycling in Nederland.

In totaal zijn vorig jaar in Nederland 225.804 auto’s afgedankt (in 2019 waren dat er nog 234.384). Deze auto’s komen, al dan niet via garagebedrijven, terecht bij autodemontagebedrijven. Zij melden de auto af voor demontage en halen alle vloeistoffen uit de auto voor recycling door gespecialiseerde bedrijven. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn nog goed bruikbaar en krijgen een tweede leven. Bijvoorbeeld de startmotor, versnellingsbak en koplampen.

Shredder

Na de demontage gaat het kale autowrak naar een shredderbedrijf. De shredderinstallatie vermaalt de auto tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De metalen, zoals ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post shredderfabriek.

Dankzij verantwoorde en hoogwaardige autorecycling is in de autorecyclingketen een totale CO2 besparing gerealiseerd van 214,63 kton CO2 (198 kton CO2 in 2019). De recyclingprestatie is mogelijk gemaakt dankzij de recyclingbijdrage van 35 euro op elke nieuw verkochte auto in 2020. Dit jaar is de recyclingbijdrage €30 per auto. Vanaf 30 april geldt de recyclingbijdrage ook voor uit het buitenland geïmporteerde auto’s die een Nederlands kenteken krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *