ANWB: scherpste prijs reparatie bij universeel

Merkdealers zijn volgens de redactie van het ANWB-magazine Kampioen gemiddeld het duurste adres voor autoreparatie. Voor de scherpste prijzen is juist de universele garage de beste plek.

Dat is het resultaat van een ronde langs meer dan vijfhonderd garagebedrijven, verspreid over heel Nederland. Per provincie is een gelijk aantal bedrijven uit de drie categorieën geselecteerd, voor alle vier typen reparaties. De peiling vond plaats van half september tot half november. Na een eerste telefonisch contact zijn alle gemelde prijzen later per mail bevestigd.

Het grootste prijsverschil (905 euro) betrof de vervanging van een koppeling. Bij het monteren van nieuwe remmen waren de verschillen kleiner: de duurste garage was 245 euro duurder dan de goedkoopste. De top 10 ‘goedkoop’ bestaat in sommige categorieën bijna geheel uit universele garages. Opvallend vindt de redactie de uitkomst dat eigenaren voor sommige reparaties ook bij fastfitters “de hoofdprijs” betalen. Uitzondering vormt een set nieuwe banden plus montage: dat doet de fastfitter gemiddeld nét iets goedkoper dan het onafhankelijk autobedrijf.

Kenteken

De Kampioen vroeg prijzen op van een nieuwe set banden (Michelin Cross Climate + 215/50 R17 95 W) en het verwisselen ervan. Ook het vervangen van remmen, een voorruit en een koppeling werden onder de loep genomen – alles inclusief monteren. De offertes werden aangevraagd op basis van kenteken, dus telkens exact dezelfde auto in elke categorie. Er is niet gevraagd naar originele onderdelen of matching quality, laat de ANWB desgevraagd weten: “Het is uiteindelijk aan de consument zelf of deze kiest (of navraagt) of het gaat om merkonderdelen, OEM of imitatie.”

Uurloon

Bij een set nieuwe banden, een nieuwe koppeling of voorruit blijken besparingen van driehonderd euro of meer mogelijk. Reparaties in de grote steden zijn vaak prijzig, concluderen de onderzoekers. “Even tien minuten de stad uit rijden kan je zo een paar honderd euro schelen.” De Randstad en Gelderland zijn het meest aan de prijs; Zeeland, Drenthe en Groningen zijn gemiddeld juist goedkoper.

De verschillen in uurloon variëren volgens de Kampioen van 47,50 tot 128,50 euro. Voor het vervangen van de koppeling rekende één bedrijf drie uur arbeidsloon en een ander acht. Verder leert de peiling dat Bovag-garages gemiddeld – “maar zeker niet allemaal”– circa vijftig tot honderdvijftig euro duurder zijn dan niet-Bovag-garages. “Dat komt ook omdat bijna alle ‘dure’ merkdealers zijn aangesloten bij Bovag. Wil je het meest besparen, dan kun je merkdealers eigenlijk al uitsluiten.”

Internet

“Niet elke garagehouder ziet klanten als wandelende geldbuidels”, meldt de Kampioen. Zo werd door meerdere garages aangeraden banden via internet te bestellen en ze vervolgens bij het bedrijf te laten bezorgen. Overigens zijn de prijzen van andere onderdelen niet onderzocht. Het is volgens de Kampioen echter “zeer waarschijnlijk dat je ook met andere reparaties veel voordeel kunt behalen. Nieuwe verlichting, trekhaak, spiegels, noem maar op: wij verwachten dat een aantal offertes opvragen vrijwel altijd loont.”

Bovag-woordvoerder Tom Huyskens wijst er in een reactie op dat weliswaar de prijzen zijn genoteerd maar niet is gekeken naar de wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. “Tegenover die hogere prijs bij de merkdealer staat een ander, hoogwaardig opleidingsniveau van monteurs. De meest actuele technische inzichten, toegepast conform voorgeschreven procedures en specificaties van de fabrikant. Dat onderscheid in kwaliteit vertaalt zich ook in een ander prijskaartje. Uiteindelijk gaat het erom wát je als autobedrijf doet en hóe je het doet. Bovendien is in dit onderzoek maar een zeer select deel van alle aftersalesactiviteiten bekeken.” Volgens Huskens wijzen overigens de meest recente Aftersales-monitors van Bovag erop dat werkplaatstarieven in het merkkanaal en het vrije kanaal steeds meer naar elkaar toeschuiven.

Kijk hier voor het volledige onderzoek.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.