Automechanika deelt innovatieprijzen uit

Op de openingsdag van de Automechanika vakbeurs in Frankfurt zijn de Innovation Awards uitgereikt in tien categorieën.

In totaal werden 120 producten of diensten ingezonden voor de competitie. Zij werden beoordeeld door een jury die bestond uit acht vertegenwoordigers van de industrie, handel, belangenorganisaties, wetenschap en media. Zij beoordeelden de inzendingen op onder andere het innovatieve gehalte, oplossingsgerichtheid, functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Behalve de winnaars uit de tien categorieën waren er ook prijzen voor de categorieën banden en carwash. Volgens een woordvoerder van Automechanika voldeden de inzendingen in deze categorieën echter niet aan de hoge eisen van de jury. De innovatieprijzen werden in deze twee categorieën dit jaar dan ook niet uitgereikt.

Gids

Automechanika is trots dat veel bedrijven hun innovaties bewaren voor de grootste automotive vakbeurs in Europa. Algemeen directeur Olaf Musshoff: “De dichtheid aan innovaties op de Automechanika is onvergelijkbaar. De Automechanika Innovation Awards zijn een waardevolle gids voor toekomstige trends in de sector. De Festhalle (waar alle finalisten verzameld zijn, red.) zou een belangrijk oriëntatiepunt moeten zijn voor iedere bezoeker aan de beurs.”

Internationaal

Een derde van de prijswinnende toepassingen is afkomstig uit Duitsland, twee derde komt uit andere landen, waarvan 10 procent van buiten Europa. Het grootste deel van de aanmeldingen voor de innovatieprijzen betroffen oplossingen voor de werkplaats.

Digitalisering

De organisatie ziet daarnaast een duidelijk merkbare invloed van digitalisering. Die betreft niet alleen voertuigtechniek, maar werpt ook zijn schaduw over dealer- en universeel autobedrijf. Een andere megatrend die duidelijk zichtbaar wordt aan de hand van de innovatieprijzen is het thema van het schone voertuig. Hieromtrent werden producten voor uitlaatgasemissiemetingen ingezonden, een nieuwe injectietechniek voor direct ingespoten Otto-motoren en producten met betrekking tot elektromobiliteit.

Green Award

Voor de tweede keer werd er zelfs een heuse Green Award toegekend als bijzondere prijs voor de meest ecologische nieuwigheid. Die prijs ging naar een nieuw remsysteem van onderdelenreus Knorr. Aftersales Truck berichtte daar al eerder over. Deze nieuwigheid was tevens de winnaar in de categorie Truck Products & Services.

Overzicht

Hieronder een overzicht van de overige negen winnaars van de innovatieprijzen in de diverse categorieën. Parts & Components: Fiamm Powercube batterijen voor bedrijfswagens. Een nieuw batterijenassortiment voor zware bedrijfswagens die voldoet aan de eisen voor middellange en lange afstanden. Electronics & Systems: Osram LEDriving Golf VII koplampen. Biedt met de nieuwste led-techniek een alternatief voor de op halogeen gebaseerde modellen van de Golf VII. Accessories & Customizing: IntegraLED Trailer Socket. Verlichtingssysteem met eenvoudiger aansluiting op het stopcontact. Repair & Maintenance: Meyle HD Slotted Bush Kit. Complete set voor smart repair van draagarm BMW 5, 6, 7 en X5. Repair & Diagnostics: AVL DiTEST Akam. Verbindt verschillende microfoons met een camera om zodoende verstorende geluiden te kunnen lokaliseren. Dealer & Workshop Management: QR.VIN. Handig voor het bestellen van het juiste onderdeel: sticker met QR-code voor truck of trailer die het voertuig koppelt aan de juiste onderdelen. Alternative Drive Systems & Digital Solutions: Bosch augmented reality platform. Voegt digitale dimensie toe aan de realiteit, met extra informatie in de vorm van video’s, foto’s en uitleg. Classic Cars Products & Services: AVL DiTEST Multisense 1000. Speciale sensor voor oscilloscoop met verschillende toepassingen. OE Products & Services: Valeo A/C Loop R-744. Aircosysteem dat werkt zonder chemisch koelmiddel.    

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters