Autoweek: Continental beste winterband

De Continental Wintercontact TS 860 is de winnaar van de Autoweek/Autobild winterbandentest 2019. De top drie wordt aangevuld door de Goodyear Ultragrip Performance en de Michelin Alpin 6. De aanzienlijk lager geprijsde Apollo Aspire XP Winter bezet een opvallende vierde plaats.

Voor de test zijn in totaal 53 banden getest in het voor compacte en middenklasse auto’s veelvoorkomende formaat 225/45 R17. Daarbij werden verschillende aspecten getest, op nat en droog wegdek en op sneeuw. 23 banden vielen na een eerste test op nat wegdek al af. Dit waren voornamelijk budgetbanden die door een “gevaarlijk lange remweg” niet door de eerste selectie kwamen.

Sneeuw

De dertig beste werden vervolgens getest op sneeuw. Daarbij vielen nog eens tien banden af die tot de middenmoot behoren. De kortste remweg op sneeuw werd genoteerd voor de Kleber Krisalp HP3: 24,0 meter. De nummer 20, de Pirelli Winter Sottozero 3, was met 26,4 meter nog altijd zeer betrouwbaar op sneeuw. Ter vergelijking: de test-BMW met zomerbanden had een remweg op sneeuw die 63 meter langer was…

Op sneeuw werden ook tractie en het gedrag in de bochten getest. Op droog wegdek werd bovendien het geluidsniveau getest. Hier pakte de Continental ook de eerste plaats met een afrolgeluid van 61,8 en 68,9 dB(A) bij respectievelijk 50 en 80 kilometer per uur met uitgeschakelde motor.

Kosten

Ook de kosten werden in de test meegenomen. Hier pakte Michelin de koppositie met een levensduur van ruim 51.000 kilometer. Doordat Michelin niet bepaald de goedkoopste band is, is het niet de winnaar op het aspect van prijs per duizend kilometer. Daar blijkt de Sava Eskimo HP2 de hoogste ogen te gooien: slechts 7,62 euro kost deze band per duizend kilometer. Michelin eindigt hier in de middenmoot, Dunlop, Pirelli en Nokian zijn relatief gezien dure winterbanden.

Partnervideo

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *