Borgward besteedt onderhoud uit aan ATU

Het nieuw leven ingeblazen Duitse merk Borgward gaat zijn personenwagens in eigen land aan de man brengen zonder eigen dealernetwerk. De afzet van de in China geproduceerde voertuigen zal overwegend online plaatsvinden. Onderhoud, reparatie, bandenwissel en garantiewerk komen exclusief op het conto van de keten ATU.

Daarmee is alle aftersales uitbesteed aan een partner die opereert buiten het merkkanaal. ATU heeft in Duitsland bijna 580 vestigingen. Negentig procent van het reguliere servicewerk zou in al deze locaties kunnen plaatsvinden. De meer specialistische klussen worden afgewikkeld in filialen met bijzondere expertise. Verder zal de partner van ATU tekenen voor de logistiek en distributie van onderdelen. Aan de deze week bekendgemaakte samenwerking is een overlegperiode van twee jaar voorafgegaan.

Online

Borgward zegt bestaande businessmodellen, klantbehoefteen en trends in andere sectoren te hebben geanalyseerd. Met als conclusie dat anno 2018 de klant een eenvoudig, transparant aankoopproces wenst, zonder verborgen kosten. Ook zou er een grote bereidheid zijn om het traject online af te wikkelen. Voor het offline-werk, zoals een proefrit, creëert het merk op regionaal niveau voorzieningen. Op de planning staan verder roadshows. De gebleken behoefte van de klant aan een netwerk van werkplaatsen kan dankzij de deal met ATU direct, en op nationale schaal, worden ingevuld. Deze constructie zou aanzienlijk kostenvoordeel opleveren voor Borgward en zijn eindgebruikers. Zo zijn eigen vestigingen niet nodig en worden goedkopere onderdelen toegepast – op OE-niveau en goedgekeurd door Borgward. Verder zouden de uurtarieven in de werkplaats lager liggen dan bij menige merkdealer. Vanuit het centrale depot van ATU zijn vervangende onderdelen binnen 24 uur leverbaar in heel Duitsland. De servicepartner voorziet verder in technische training voor monteurs en een servicehotline voor klanten. Met ADAC is een mobiliteitsgarantie ontwikkeld voor eventuele pech onderweg in andere landen.

Combinatie

Het van origine Duitse Borgward werd in 2016 nieuw leven ingeblazen, ruim vijftig jaar nadat het failliet ging. De productie vindt plaats bij de Chinese vrachtwagenproducent Foton (onderdeel van het Chinese staatsbedrijf BAIC). De jaarcapaciteit van de fabriek schommelt rond de 360.000 exemplaren. In eerste instantie brengt Borgward een gelimiteerde oplage van de BX7 TS op de markt. De SUV krijgt later dit jaar gezelschap van andere modellen. Ook hier geldt de combinatie van online sales met offline service (via ATU).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †