Branchebrede campagne veilige remmenreinigers

Branchepartijen Focwa, Vaco, Bovag, Rai en de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie zijn een campagne gestart tegen het gebruik van onveilige en ongezonde remmenreinigers.

Vanaf deze week kunnen werkgevers en werknemers op de speciale website hetbeterealternatief.nl zelf checken of de remmenreiniger waar hij of zij mee werkt veilig is.

CMR-stoffen

De meeste remmenreinigers bevatten schadelijke bestanddelen. Een belangrijke groep zijn CMR-stoffen. Die stoffen zijn carcinogeen (kankerverwekkend), mutageen (kunnen cellen beschadigen) of reproductietoxisch (schadelijk voor de voortplanting). Ze kunnen dus op de lange termijn gezondheidsschade toebrengen aan medewerkers die eraan blootgesteld zijn.

Voor deze remmenreinigers zijn goede alternatieven op de markt. Als uit de check blijkt dat de gebruikte remmenreiniger CMR-stoffen bevat, wordt de volgende melding getoond: “Bespreek met je leverancier welk veiliger alternatief er is. Vervanging van producten met CMR-bestanddelen is belangrijk en wettelijk verplicht.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 7 oktober 2022 om 16:27
    Permalink

    goed initiatief!!
    maar waarom alleen voor remreiniger?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *