Buiten kantooruren: Voor altijd besmet met het radiovirus

Het enthousiasme waarmee Remco Israëls over zijn liefhebberij radio maken vertelt, is ronduit aanstekelijk. Al op jonge leeftijd werd hij gegrepen door het radiovirus dat hij tijdelijk losliet maar uiteindelijk weer oppakte. “Dat grote namen in de dancewereld mij hun promo’s sturen zie ik als het grootst denkbare compliment”

Het waren radio-iconen als Erik de Zwart, Bart van Leeuwen en Jeroen van Inkel die bij de jonge Remco iets lieten gebeuren. “Ik was getriggerd door die mannen en hun stemmen. En dan had je nog Alfred Lagarde met die magistrale stem. Ik wilde ook altijd maar wat graag dat zware, donkerbruine stemgeluid produceren. Jazeker, dat was in mijn vroege tienerjaren. In 1987 kwam ik daadwerkelijk in contact met de lokale radio van Spijkenisse, de LOS, Lokale Omroep Spijkenisse. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Oh, nu kom ik bij de radio!’. Ik was slechts 16 jaar oud en ik mocht er een programma gaan doen. Het grappige is dat ik merkte dat ik positieve response kreeg van luisteraars.”


Het begon in een kelderbox, daar was een studio met eierdozen aan de wand als geluiddemping


Te beluisteren in mono

“Begrijp me goed, wat ik deed was totaal niet geproduceerd of geregisseerd, het was juist heel spontaan allemaal. Ik maakte én maak radio puur op gevoel en vanuit een positieve vibe. Nee, hiervoor had ik nog nooit iets met radio gedaan. Wel heb ik altijd heel goed geluisterd naar hoe de zojuist genoemde meesters het deden. Jij noemt het aanleg of talent, zo ver wil ik niet gaan, maar ja, misschien is dat het wel. Het begon voor mij in een kelderbox, daar was een studio met eierdozen aan de wand als geluiddemping. Om maar even aan te geven hoe primitief het allemaal was in die tijd! Maar goed, er was een kabel- en een etherzender, dus we waren (in mono!) goed te beluisteren. Later zijn we verkast naar een nieuw onderkomen, met dank aan subsidie van de gemeente Spijkenisse. Daar hebben we de leukste tijd mogen meemaken. Ik had een danceprogramma op de zaterdagavond. Het ontstaan van de Danceshow die ik vandaag de dag online stream, heeft daar zijn oorsprong gehad. Toentertijd wisten platenmaatschappijen je als lokaal station echt niet te vinden, je kreeg helemaal niks. Je begrijpt dat ik dus flink wat privé-geld heb uitgegeven aan de nieuwste muziek, want dat wil je toch delen met je luisteraars. Inmiddels was ik een twintiger en er kwam steeds meer ruis op de lijn van mensen die ‘er iets van moesten vinden’. De lol ging er daarvoor voor mij een beetje af. Daar kwam bij dat we weer twee keer kort na elkaar moesten verhuizen. Kortom, ik kreeg het steeds minder naar mijn zin en ik vond dat het tijd was om de plug er letterlijk uit te trekken.”

Binnen Kantooruren

Ik ben accountmanager bij R&W Batterijen Automotive. Samen met een collega ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vestiging R&W Dordrecht. R&W Batterijen is een onafhankelijk opererende onderneming die zich gespecialiseerd heeft in oplossingen voor alle mobiele en stationaire elektrische toepassingen. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en het perfectioneren van onze producten en diensten wordt onze solide groei gecontinueerd.

Opnemen en uploaden

“Ondanks die radiostilte ben ik wel altijd met muziek in de weer gebleven en heb ik altijd contact met de jongens uit die tijd gehouden. En ik heb een stream waar ik mijn Danceshow 2.0 (met ononderbroken dancemuziek) op aanbied via Tunein, Mixcloud en Podomatic. Dat grote namen in de dancewereld mij hun promo’s sturen zie ik als het grootst denkbare compliment. Vijf jaar geleden werd LINQ Media opgericht, met als één van de onderdelen, dit lokale radiostation LINQ FM, bedoeld voor de inwoners van Voorne-Putten en omgeving. Ik werd door een oude vriend gevraagd of ik weer radio wilde doen, bij LINQ FM. Ik twijfelde sterk want het was én lang geleden én het kost veel vrije tijd. Aan de andere kant: het kriebelde wel weer. Ik heb ‘ja’ gezegd en sinds 1 september doe ik hier het middagprogramma. Tja, als het radiovirus eenmaal in je zit, dan gaat het er nooit meer uit. Hoe het werkt is als volgt: thuis maak ik mijn twee uur durende live-programma. Ik ben een geluidsfreak dus het moet wel goed zijn. Dus heb ik geïnvesteerd in een goede microfoon, sound processor, broadcasttafel en software. Hiermee kan ik mijn programma maken, opnemen en uploaden naar LINQ FM. Ik zit er pas net maar het voelt weer zó goed, hè. Ik krijg hier de vrijheid en daar ben ik voor teruggekomen.”

Nieuwsgierig naar wat Remco zoal maakt en doet? Check dan deze links:
http://www.linqmedia.nl/radiogids/stream
https://www.facebook.com/Danceshow.2.0

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 66 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *