Dealers starten opleiding autotechnicus

In samenwerking met het Vista College in Heerlen investeren de Limburgse autodealers Keram, Janssen-Kerres, Welling, Wealer en Smeets in een nieuwe mbo-opleiding tot automonteur.

Behalve financieel zijn ze ook inhoudelijk betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Topdealerclass’. Deze driejarige opleiding moet monteurs kennis en vaardigheden bijbrengen om, beter dan volgens de initiatiefnemers nu gebeurt, voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen, met name elektrisch rijden en hybride.

Schaarste

Gisteren is de aftrap gegeven. Het Vista College hoopt volgend jaar de eerste klas met negentien leerlingen te kunnen starten. Dat is hard nodig, want juist in een fase waarin het vak sterk verandert, kiezen almaar minder jongeren voor een opleiding tot autotechnicus. Bij de zender 1Limburg (foto) zegt aftersalesmanager Lars Leerssen van Wealer Autogroep dat het probleem niet alleen zit in tekort aan personeel maar ook in onvoldoende aansluiting op de praktijk. “Wij en onze collega’s hier in de regio vonden het opleidingsniveau te min voor de nieuwe voertuigtechnieken. De Topdealerclass zorgt dat leerlingen bij ons instromen met kennis van moderne technieken en een beter basisniveau.”

Buitenland

Liever dan toekomstig personeel uit het buitenland te halen investeren de vijf autobedrijven in personeel uit de eigen provincie. De aanstaande mbo’ers van de nieuwe opleiding kunnen na afronding direct aan de slag bij de deelnemende garagebedrijven.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *