Europa treedt op tegen tellerfraude

Het Europees Parlement heeft een reeks maatregelen aangekondigd om tellerfraude tegen te gaan. Het gaat zowel om nieuwe auto’s als om auto’s die al op de markt zijn.

De maatregelen zijn enerzijds van technische aard en moeten fraude voorkomen. Anderzijds stellen zij ook eisen aan het rapporteren van tellerstanden in de verschillende lidstaten. Zeven organisaties, waaronder RDW en Cecra, juichen de maatregelen toe. Cecra ziet de maatregelen zelfs als een belangrijke stap om het vertrouwen van de consument in de occasionmarkt terug te winnen. Cecra beschouwt tellerfraude als een wijdverbreide vorm van oplichting die miljoenen mensen raakt.

40 procent

Volgens een onderzoek van de Europese Unie uit 2017 is van 40 procent van de auto’s die grenzen over gaan de tellerstand teruggedraaid. Dit zou de Europese bevolking in totaal voor tenminste 8,9 miljard euro per jaar benadelen. Daar komen nog de gevolgen bij van gemanipuleerde voertuigen die binnen de landsgrenzen worden verkocht.

Nadelige gevolgen

Behalve dat het de prijs voor consumenten opdrijft, heeft tellerfraude ook nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid, het milieu en verstoort het het functioneren van de tweedehandsmarkt in de EU.  

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters