Extra equipment onnodig voor recall Daimler

De terugroepactie die Daimler deze week aankondigde voor drie miljoen van zijn diesels heeft betrekking op de uitlaatgasrecirculatie en het SRC-systeem (om stikstofoxide te verwijderen uit rookgassen). De ingreep duurt ongeveer een uur en kost het autoconcern omgerekend 73 euro per voertuig.

De aanpassing is volgens Duitse media louter softwarematig; werkzaamheden aan de hardware (uitlaat, inlaatsysteem) kunnen achterwege blijven. Dealers hoeven geen aanvullende diagnose-apparatuur aan te schaffen: hun bestaande equipment volstaat. De klant betaalt niks. Adblue De autofabrikant verwacht dat de software-update geen invloed zal hebben op de prestaties, het verbruik, geluidsproductie of de betrouwbaarheid van de voertuigen. De opmerkingen over het SCR-systeem echter (Selective Catalytic Reduction) wijzen er op dat de eindgebruiker wellicht een hoger verbruik van Adblue te wachten staat. Een effectieve werking van het SRC hangt immers rechtstreeks samen met de ingespoten hoeveelheid Adblue. De recall heeft betrekking op nagenoeg alle Euro-5- en Euro-6-diesels van Daimler.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †