Ford rolt werkplaatsconcept Quick Lane uit

In Krefeld heeft werkplaatsconcept Quick Lane zijn eerste Duitse vestiging geopend. Volgens insiders staat de Benelux hoog op de lijst om te volgen.

In Groot-Brittannië zijn, na een succesvolle pilot, inmiddels zo’n twintig Quick Lane-locaties operationeel. De officiële start was daar in januari 2019. Het hard-franchisemodel is voor Ford wat Eurorepar is voor PSA-Opel: een multimerken werkplaatsconcept, dat los van het dealernetwerk opereert. Ford heeft ook een eigen multimerken onderdelenprogramma voor Quick Lane in huis: Omnicraft.

Europa

Ford startte de werkplaatsformule in 1997 in de VS, gevolgd door de Verenigde Emiraten en – sinds medio 2018 – China. Bij elkaar zijn momenteel circa duizend Quick Lane garagebedrijven operationeel. Nu is het vasteland van Europa aan de beurt en wil men vol gas geven. Ford-manager Albrecht Krey is sinds kort ‘Europa Chef Quick Lane’ en zal de expansie leiden. Opvallend bij de start in Krefeld is de focus op hoge kwaliteit en een positionering bovenin de markt. Zo wordt gesteld dat moderne complexe auto’s, inclusief hybrides en vol-elektrisch, in goede handen zijn bij Quick Lane. Daarnaast kunnen alle ADAS worden gediagnostiseerd en zo nodig afgesteld. Belangrijk onderdeel van Quick Lane zijn ook bandenservices en de apk. De ambities zijn groot. “Wij willen absoluut tot de top van de universele autobedrijven gaan behoren”, stelt Krey. 

Ford Rapid

Overigens lijkt het logo van Quick Lane op dat van het Ford Rapid serviceconcept bij de Ford-dealers, waar voor de eigen modellen van vijf jaar en ouder het onderdelenprogramma Motorcraft beschikbaar is. Ford schuift dus op naar een bredere marktbenadering voor de aftersales. Jaren geleden was dat ook al het plan. Destijds werd Kwikfit overgenomen, maar die investering werkte niet voor Ford. Hoewel Quick Lane niet speciaal bedoeld is voor Ford-dealers die hun werkgebied willen verbreden, zijn zij wel de eersten die kunnen opteren voor een franchise. Mits zij bereid zijn te investeren in een aparte vestiging.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen