Forse boete dreigt wegens milieudelicten

Abbink Auto’s in Vriezenveen hangt een gemeentelijke boete van maximaal 163.800 euro boven het hoofd. De overtredingen variëren van handelsvoorraad parkeren aan de openbare weg tot het schoonspuiten van motorcompartimenten buiten de daarvoor ingerichte wasruimten.

De aangekondigde boetes volgen na eerdere controles, die volgens de gemeente niet hebben geleid tot aanpassingen. Reden voor de lokale overheid om twee laatste deadlines te stellen, respectievelijk 1 augustus en 1 oktober. Is het dan nog steeds ‘business as usual’ aan de straat Oosteinde, dan volgen financiële sancties.

Waslijst

De lijst van delicten en overlast is lang, aldus de gemeente. Tegen lokale media zegt wethouder Mark Paters dat er problemen zijn met laden en lossen op de openbare weg, waar ook de handelsvoorraad geparkeerd wordt. Dit zorgt voor overlast van omwonenden, getuige klachten. Onder het kopje ‘milieudelict’  vallen zaken als een niet tijdig gekeurde brandstoftank en sporen van verontreinigd waswater in het gemeentelijk riool. Een ander milieudelict betreft het stallen van schadeauto’s op vloeren die niet vloeistofdicht zijn. Elke component van de waslijst aan zaken kent weer aparte sanctiedata en vervaltermijnen. De totale schadepost kan daardoor nogal uiteenlopen.

Treiteren

Eigenaar Herbert Abbink vindt dat de gemeente probeert hem “weg te treiteren. Mijn vader is dit bedrijf in de jaren zestig begonnen. In al die jaren zijn er nooit problemen geweest.” Kern van de zaak is volgens Abbink dat zijn bedrijf in de bebouwde kom ligt en de gemeente hem daar het liefst weg wil hebben. Zo is enkele jaren terug een 30-km-zone ingesteld en zou een nabijgelegen autobedrijf zijn uitgekocht om verplaatsing mogelijk te maken. Abbink wil echter blijven waar hij zit. De 51-jarige eigenaar zegt de aangekondigde controles met vertrouwen tegemoet te zien. “De aanleg van de vloeistofdichte vloer, door een gecertificeerd bedrijf, is binnen een paar dagen afgerond. En de tanks worden vóór 1 oktober gecontroleerd.” Dat is overigens ook een voorwaarde van Fieten Olie, die de nieuwe huurder wordt in plaats van het huidige Argos. Abbink Auto’s heeft zes monteurs op de loonlijst en voerde volgens de eigenaar vorig jaar bijna vijftienduizend apk’s uit.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †