Garageformules maken pas op de plaats

De groei is er uit bij de tien grootste werkplaatsconcepten. Als er al sprake is van een toename in het aantal deelnemers, is dat vooral bij de formules uit de subtop.

Dat bleek bij de presentatie van Aumacons Garageformule Top 40, waarvan het eerste exemplaar maandagavond 14 september door Christien den Uil (foto links) werd uitgereikt aan formuledirecteur Raymond Uijtendaal (foto rechts) van LeaseProf, de opvallendste stijger van dit jaar. Marktanalist Clem Dickmann: “De formule biedt ondersteuning op een terrein waar de gemiddelde universeel wel wat hulp kan gebruiken, de zakelijke markt. Getuige het sterk klimmende aantal aangesloten bedrijven zien steeds meer garagisten én autodealers de toegevoegde waarde hiervan. Inmiddels is met 121 deelnemers ook landelijke dekking een feit.”

Noodzaak

Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen 3534 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, nu tien jaar geleden, lag het aantal formuleleden ruim onder de helft van het huidige aantal. En hoewel de garageformules dit jaar pas op de plaats maken, blijven de groeiambities gehandhaafd. De gezamenlijke formulemanagers verwachten voor 2021 op 4454 deelnemers uit te komen, zijnde de optelsom van de veertig individuele formulegevers, die voor hun deelnemers vaak in dezelfde vijver vissen. Clem Dickmann noemt het ook bittere noodzaak dat autobedrijven zich aansluiten bij een formule. “Autobedrijven die zich de komende tijd nog niet aansluiten bij een formule gaan de boot definitief missen”, waarschuwt hij.

Groei

Groeien de tien grootste formules niet of nauwelijks, andere formules doen dat wel. Zo komt Eurol Service Point met negentig vestigingen in één keer binnen op de vijftiende plaats in de top 40. Een stabiel aantal van veertien formules heeft de magische grens van meer dan honderd vestigingen geslecht, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan met name leasemaatschappijen. Acht garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij met 419 vestigingen al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (323) en AutoProfijt (222). 21 formules noteren minder dan 50 deelnemers. Veel van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder al te veel wisselingen in het vestigingenaantal.

In de nieuwste editie van het overzicht van garageformules is extra aandacht besteed aan het internationale karakter van veel garageformules. De resultaten daarvan zijn opmerkelijk: 21 van de 40 formules zijn ook buiten Nederland actief, waarbij de combinatie met België het vaakst voorkomt, namelijk bij negentien formules. De exclusieve combinatie met Duitsland komt eenmaal voor, evenals de exclusieve combi met het Verenigd Koninkrijk. Acht formules zijn in grote delen van Europa aanwezig, waarbij Bosch Car Service (6650 vestigingen wereldwijd) en CarXpert (6200 vestigingen) de grootste zijn.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1788 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.