Garageformules optimaliseren en internationaliseren

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector Aumacon heeft de twaalfde uitgave van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: de tijd van spectaculaire groei van het aantal deelnemers ligt achter ons.

In nogal wat gevallen is er zelfs sprake van afname. “De nieuwe werkelijkheid. Het afgelopen jaar hebben veel formules fors ingezet op groei. Maar de spoeling wordt dunner, er zijn nog maar weinig vrije garagisten over die zich wensen te binden aan een formule,” aldus marktanalist Clem Dickmann van Aumacon. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen 4.143 deelnemers. Zeven jaar geleden, in 2015, lag het aantal formuleleden nog maar op een kleine 2.500 bedrijven. “De aanvankelijke weerstand tegen aansluiting behoort tot het verleden. Nu gaat het steeds vaker om de keuze voor de juiste partner. En dat geldt zowel voor de garagisten als voor de formules.”

Overall groei 6,9 procent

De 10 grootste formules zagen hun gezamenlijk aantal deelnemers in het afgelopen jaar met 6,4 procent toenemen. Die stijging ligt net iets onder de overall toename van 6,9 procent. De groei van het totaalaantal wordt overigens mede beïnvloed door de toetreding van een twee nieuwe formules: Lease Service Partner en ABC Lease Partner. Daartegenover staat het verdwijnen van een drietal kleine formules: LeasePlan Service Center, Requal Erkend Reparateur en Vovas (VW/Audi Specialisten).

Inmiddels hebben 18 formules hebben de ‘magische’ grens van 110 vestigingen overschreden, waarmee landelijke dekking geclaimd kan worden. Dit is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan bijvoorbeeld landelijkwerkende leasemaatschappijen. Bosch Car Service is – thans met 418 vestigingen – al jaren veruit de grootste formule, gevolgd door Vakgarage (337) en de informatieformule Bosch Workshop Partner (260). 14 formules noteren minder dan 50 deelnemers; de meeste van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan en noteren slechts sporadisch mutaties in het vestigingenaantal.

Eerste exemplaar voor Ton Sieljes

Het eerste exemplaar van de Editie 2022 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de snelste, universele klimmer van dit jaar: Autovakmeester. Aumacon-directeur Clem Dickmann: “Autovakmeester – een formule van Alliance Automotive Group Benelux – is onder deze naam nog maar sinds 2018 actief. In feite is het een voortzetting van de voormalige formule AD Autobedrijf dat vanaf 2021onder de vleugels van Autodistribution Nederland aan een herlancering bezig is. De afgelopen jaren heeft Autovakmeester fors geïnvesteerd in de toegevoegde waarde van deze nieuwe formule. En met succes. Inmiddels is met 180 deelnemers landelijke dekking een feit. Getuige de hoge score in het Bovag/Rosa-onderzoek is deze snelle groei zelfs samengegaan met een zeer hoge tevredenheid onder de aangesloten garagebedrijven, een prestatie van formaat.” Martijn Pfeiffer, ceo van Eurol – de winnaar van vorig jaar – reikte het eerste exemplaar uit aan Ton Sieljes, formulemanager van Autovakmeester. De uitreiking vond plaats op 26 september in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *