Column Marc Huisman: Goed gereedschap is het halve werk

Flauw he? Je moet wel erg wereldvreemd zijn als je bovengenoemde uitspraak niet kent. Allemaal hebben we dit gezegde wel eens uitgesproken. Maar passen we het ook toe in de praktijk? Helaas blijkt dit niet altijd waar te zijn. Jammer, want dit gezegde is ijzersterk.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je thuis aan het klussen bent en er iets niet lukt omdat je het juiste gereedschap niet in huis hebt? In eerste instantie stroop je je mouwen nog een keer op en probeer je het een tweede keer. Al gauw heb je in de gaten dat het juiste gereedschap snel voor de oplossing kan zorgen. Maar je hebt het niet in huis, dus je moet het kopen of lenen van de buurman. En dat kost tijd. Dus je probeert het nog maar een keer. Je bent immers toch al bezig. Marc HuismanStel nu dat je het gereedschap al hebt liggen voordat je aan de klus begint, dan bespaar je tijd. Vaak zomaar de helft van de tijd. En tijd is kostbaar, zeker in het bedrijfsleven. Stel een garageondernemer de vraag of hij liever met twee of met drie monteurs het werk verricht wat er in zijn bedrijf wordt aangeboden. Het antwoord spreekt voor zich. Maar stel diezelfde ondernemer vervolgens de vraag of hij een paar duizend euro wil investeren in moderne equipment, zoals bijvoorbeeld twee nieuwe hefbruggen die twee keer zo snel omhoog en omlaag gaan, waardoor de kans aanzienlijk is dat je de derde monteur niet meer nodig hebt. Het antwoord luidt vaak: onbespreekbaar. Investeren tijdens een economische crisis, dat gaan we toch niet doen?

Remmentestbank

Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom er dit jaar circa 500 apk-stations de deuren sluiten, omdat de apk-regelgeving vanaf mei dit jaar een gecertificeerde remmentestbank verplicht stelt. Deze bedrijven willen niet meer investeren in een remmentestbank. 500 bedrijven in Nederland! Ik verbaasde me toen ik dat las. Nadat bij mij de twijfel ontstond of mijn rekenvermogen nog wel in tact was, maakte ik een snelle rekensom: stel nou dat een apk-station met één keurmeester zes apk’s op een dag uitvoert, dat zijn er op jaarbasis minimaal 1250. De prijs van de apk bedraagt 30 euro exclusief BTW. De remmentestbank schrijf je in vijf jaar af, wat betekent dat die remmentestbank het bedrijf per uitgevoerde apk slechts 64 cent kost. Slechts twee procent van het apk-tarief! Het is wel duidelijk dat zo’n investering zich altijd terugverdient. Maar stel nu dat er ook nog geïnvesteerd zou worden in een moderne en snelle vierkolommer die ook nog eens is voorzien van zo’n handige verrijdbare pneumatische krik. Dan haal je misschien wel zeven apk’s per dag. Dat zijn er op jaarbasis 208 meer. Reken maar uit! Nu weet ik wel dat je daar de klanten ook voor moet hebben, maar daar ben je toch ondernemer voor? Deze column verscheen in Aftersales Magazine 2014-03

Marc Huisman

Ondernemer en Autobedrijf van het jaar 2013/2014.

Van Marc Huisman zijn er nog 6 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Marc Huisman