‘In fotografie kun je blijven groeien’

De plek waar hij woont en werkt, het Gelderse Well, is veruit favoriet bij garagehouder en hobbyfotograaf Michel de Koning (47). Na het werk gaat Michel het liefst met zijn camera de natuur in om mooie plaatjes te schieten. “Als ik thuiskom met een mooie foto, dan geniet ik daar écht van.”

De inhoud van zijn fototas doet zelfs menig professional watertanden. Michel: “Ik deed voorheen aan motorcrossen en endurorijden, maar nadat ik een paar keer mijn benen had gebroken, was de hobby klaar. Ik kwam in een fase van mijn leven waarin het verstandiger werd om iets anders te gaan doen. In 2012 kocht ik een Sony’tje en ik wilde serieus met fotografie aan de slag. En als ik dat met mezelf afspreek, dan doe ik dat ook. Ik ben megaveel foto’s gaan maken, want doen is leren. Ik maakte er zomaar 40.000 per jaar. Maar goed, hiervan gingen er 39.500, zo húp, de digitale prullenmand in. Nu zit ik op ongeveer 10.000 foto’s per jaar, je gaat na verloop van tijd toch gerichter kijken en klikken. Vaak lees je dat mensen hun hobby of passie met de paplepel hebben ingegoten gekregen, maar ik ben pas een paar jaar bezig met fotografie. Het heeft er altijd wel ingezeten, ik heb foto’s maken ook altijd leuk gevonden, maar ik heb er nooit wat mee gedaan.”

Kinderdijk

“Voor mij was het essentieel om de techniek onder de knie te krijgen. Ik ben een technische man, dus dat was een fluitje van een cent. Door veel Youtube-filmpjes te kijken, op fora alles te lezen over wat er bij fotografie komt kijken, werd ik steeds een beetje beter. We kregen hier in het dorp een nieuwe dominee die een fotografische opleiding heeft gehad, dus heeft hij me best veel nuttige tips kunnen geven. Samen met hem ben ik bijvoorbeeld naar Kinderdijk geweest om de beroemde molens te fotograferen.”  

‘Ik wil foto’s maken die ik zelf leuk vind. Of dat nu van een koffiebekertje is, een koe of een auto.’

  Michel vindt alles leuk om te fotograferen. “Misschien is dat niet handig, maar ik wil overal een mooie foto van kunnen maken. Als ik thuiskom met een mooie foto, dan geniet ik daar echt van, dat vind ik heerlijk. Het mooie is, je kunt er in blijven groeien. Dat vind ik zelf het leuke. Ik ben voor mezelf nog niet waar ik wil zijn.” Verbetering is bijvoorbeeld nog te behalen op het gebied van nabewerking. “Kijk, voor mij is het hobby hè, ik hoef er niet van te leven. Dat wil ik ook niet. Ik heb er geen tijd voor en ik wil foto’s maken die ik zelf leuk vind. Of dat nu van een koffiebekertje is, een koe of een auto, dat maakt mij echt niet uit. Ik wil zelf de keuzes kunnen maken. Daarbij komt, als ik mijn brood ermee zou verdienen, dan zou ik ook weer op zoek moeten naar een nieuwe hobby!”

Beste lenzen

“Overal zie ik mogelijkheden, de hele dag door, dat is de pest joh. Ik ben heel anders gaan kijken, als een fotograaf ja. Eigenlijk is het triest, maar het sluipt er in. Ik kijk met heel andere ogen naar de wereld. Overigens was ik na driekwart jaar uit de Sony gegroeid en heb ik de keuze gemaakt om voor het echte werk te gaan. Ik schafte een serieus mooie Canon-set met de beste lenzen aan. Eerlijk gezegd is het een beetje van de zotte wat ik allemaal heb. Maar goed, ik geniet er volop van. En op Marktplaats is heel veel te vinden. Het minst leuke van mijn hobby vind ik als mensen vragen of ik wil komen fotograferen op feestjes, huwelijken, noem maar op. Laat mij maar mijn eigen gang gaan. Zelf de hort op en dan het liefst de natuur in. Mijn favoriete foto? Dat is moeilijk hoor. Over een foto van drie jaar geleden was ik heel lyrisch. Maar als ik ‘m nu bekijk, dan denk ik: hmm, die had echt wel beter gekund. Als ik iets moet kiezen dan zou het een foto van de laatste weken of maanden zijn.”

BINNEN KANTOORUREN Michel is eigenaar van Autobedrijf Piet de Koning. “Mijn vader is het bedrijf met niets begonnen in 1969 en ik heb het in 2006 overgenomen. Maar ik werk al sinds 1988 in de zaak. In totaal werken we met drie man, en we hebben een eigen benzinepomp. We vervullen als autobedrijf een belangrijke rol in de regio. We bedienen heel veel zakelijke klanten, veel mensen met eigen auto’s en weinig tot geen leasemateriaal.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 81 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis