De Heldense Alex Janssen is door de carnavalsvereniging verkozen tot de 70ste prins van het dorp, een eer en een titel die je maar eenmaal in je leven kunt krijgen. In het dagelijks leven werkt de nieuwbakken prins bij autobedrijf Mertens. Zijn carnavalsspreuk is hierop gebaseerd: ‘Auto’s laot ik effe gewaere, now ein sjteek mit vaere’. Oftewel: de auto’s laat ik even gaan, nu draait alles om mijn steek met veren.

Voor Alex is carnaval meer dan alleen een feest, het is een beleving. In een met wenskaarten behangen woonkamer vertelt hij: “Dat klopt helemaal, het is een belangrijk deel van je leven, je groeit ermee op, hè. Ik heb het van huis uit meegekregen en het hoort bij een hele grote vriendengroep. Je begint al mee te doen met carnavalswagens bouwen zodra je kunt lopen. Eerst met school of de buurt, met kleine wagentjes. Naarmate je ouder wordt, worden de wagens steeds groter. Mijn eerste wagen was een ‘zuiphok op wielen’. Later, in de tijd van de gekkekoeienziekte, hadden we een grote koe gemaakt die draaide, waarmee we de eerste prijs wonnen in ons dorp.”

Dörper Kuus

“Het creatieve proces, het bedenken van ideeën, is het moeilijkste, maar dat is ook wat het tegelijkertijd zo leuk maakt. Onze carnavalsvereniging, De Dörper Kuus, telt ongeveer 18 raadsleden en 8 bestuursleden en in ons dorp Helden zijn wij de enige carnavalsvereniging, in andere omliggende dorpen werkt dit overigens net zo. Wat carnaval zo bijzonder maakt voor mij? Dat is toch het samenzijn, het gezellig onder elkaar zijn. Carnaval staat voor mij voor het samen delen van lief en leed, in goede en slechte tijden en het samen ergens helemaal voor gaan. In deze tijd, waarin mensen op de bank gamen of tv kijken, verbindt carnaval juist heel erg goed. Het is hier in Limburg zelfs nog hechter dan in Brabant.”

Eén keer in je leven

Prins worden is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. “Je wordt voorgedragen door de prinsencommissie. Die commissie bestaat uit de voorzitter, de vorst, de oud-prins en iemand van de raad van elf. Zij bekijken welke kandidaten geschikt zijn en maken dan een lijstje. Ik stond bovenaan dit lijstje. En jazeker, je mag ‘nee’ zeggen als je gevraagd wordt, maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Het is juist een hele eer en het gebeurt maar één keer in je leven, je kunt niet twee keer prins worden. Tijdens de prinsenonthulling wordt er in de dorpszaal, het Kerkeböske, geraden wie de nieuwe prins is. De namen worden bewaard om een idee te krijgen van wat de mensen denken. Dit jaar had maar één iemand mij geraden, dat was bijzonder, want in voorgaande jaren werd ik juist weer vaker genoemd.”

Taken van de prins

Het is aan de prinsencommissie om te beslissen wie de daadwerkelijke prins wordt. “Ik werd op 27 juni van het vorige jaar al gevraagd, maar het carnavalsseizoen begint pas op 11 november, dus ik moest het lang geheim houden. Er moest vervolgens van alles geregeld worden, denk dan aan foto’s maken, de steek uitzoeken en een pak laten aanmeten. Er zijn verschillende stiekeme vergaderingen tussendoor geweest waar ik dan met smoesjes heen kon, want zelfs mijn kinderen mochten het niet weten.”


‘Er zijn verschillende stiekeme vergaderingen tussendoor geweest waar ik dan met smoesjes heen kon, want zelfs mijn kinderen mochten het niet weten.’


Alex vindt het best een gek gevoel om prins te zijn. “Het is namelijk wel echt iets speciaals. Gelukkig kan ik veel delen met Patrick, hij is de vorst van de carnavalsvereniging. Patrick regelt alles voor de prins, zowel van tevoren als tijdens het carnavalsseizoen, inclusief het schema waar we allemaal naartoe gaan. De vorst maakt deel uit van de prinsencommissie. Eigenlijk is hij het hele jaar bezig met carnaval, want na deze carnaval beginnen alweer de voorbereidingen voor 2026. De taken van de prins? Onder andere het bezoeken van zittingen, recepties, we gaan langs bij ouderen en gehandicapten, maar ook scholen en heilige missen. Hoewel het verplichtingen zijn, is het eervol om te doen. Ik werk gelukkig bij een bedrijf dat het mooi vindt dat ik prins ben.”

Prinsenwagen

“Wanneer ik door Helden loop dan word ik zeker herkend. Mensen weten nu eenmaal dat je de prins bent. Op 4 januari is de versiering aan mijn huis aangebracht, dus zo weet iedereen ook waar de prins woont. Tijdens de recepties, polonaises lopen en praatjes maken, willen de mensen vooral met je op de foto. Vooral ouderen vinden dat geweldig. Leuk om te melden voor mensen die weinig van carnaval afweten, we hebben een eigen prinsenwagen waar we op staan tijdens de optocht, deze wagen rijdt als laatste mee in de optocht. Het allerleukste moment vind ik de receptie op 23 februari, waar iedereen echt speciaal voor jou als prins komt. Het is dus jouw eigen feest. Er is ook speciaal een folder voor gedrukt in ons dialect. Ik kan me er al enorm op verheugen, we maken er sowieso een mooi feest van.”

Binnen kantooruren
“Ik werk al 29 jaar bij Bosch Car Service Mertens in Helden. Ik kom al bij het bedrijf vanaf dat ik een klein menneke was. Het is een bedrijf met vijf werknemers, vier in de werkplaats en één op kantoor. Ik ben eerste autotechnicus, leermeester, apk-keurmeester en ik ben bevoegd om aan EV’s te werken. Wij hebben een lokale functie, maar omdat wij ook uitlijnen komen er ook veel leaseauto’s en auto’s uit de omgeving langs.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
14 maart 2025
BOVAG pleit voor uitfasering bpm
14 maart 2025
Tristan Hamelink directeur Nio Nederland
14 maart 2025
Leasys helpt leaserijders van hun Tesla af
14 maart 2025
Ruud Goettsch overleden
13 maart 2025
Content Autogroep neemt Kia over van Auto Huiskes
13 maart 2025
Tesla nog altijd populair bij Athlon
Meest bekeken berichten
Recente reacties