Investeringsenquête equipment en gereedschap: Plannen en realiteit ver uiteen

Corona mag dan dik een half jaar de maatschappij in de greep houden, eraan wennen is minstens zo lastig als bedrijfsmatig plannen maken voor de nabije en de iets minder nabije toekomst. De uitkomsten van onze lezersenquête onderstrepen het vacuüm dat schuilt tussen plannen en realiteit.

Uitschieters

Zoals gezegd is dat maar één kant van de medaille. Er zijn genoeg opvallende uitschieters de andere kant op. De koplamptesters blijven hot met dank aan wijzigende apk-regelgeving. Airco- en bandenservice (zonder uitlijnapparatuur) lopen nog mooi in lijn met de opgeven plannen, net als diagnoseapparatuur (motor- en comfortelektronica) en hefbruggen. Uitlijnapparatuur was voor acht procent van de respondenten een investering die in de boeken stond, maar ruim tien procent heeft afgelopen kwartaal al geïnvesteerd en voor dit kwartaal wil nog eens acht procent investeren. Ruim het dubbele dus. 

Gereedschap is bij uitstek een continue bron van investeringen. Het bleek voor bijna vier van de tien respondenten een geplande investering en voor 35 procent is dat ook realiteit geworden in het derde kwartaal. Daarnaast geeft nog eens een op de vijf aan dit kwartaal in gereedschap te investeren. Let wel: dit zegt niets over de bestedingen zelf. Drie keer duizend euro besteden terwijl je vijfduizend euro plande blijft een teruggang in investering.

Bedragen

De respondenten gaven echter ook enige inzage in de bedragen die gemoeid zouden zijn met de investeringen. Bij elkaar opgeteld zijn alle bedragen die in het derde en vierde kwartaal geïnvesteerd werden en worden nog 63 procent van het begrote bedrag. Voor 37 procent van de geënquêteerden was er geen verandering in bedrag, voor 23 procent waren de prioriteiten verschoven in de tussentijd. Een in grootte vergelijkbare groep ziet minder omzet binnen komen door corona. Het restant van de honderd procent selecteerde overige, om vervolgens motieven op te geven. De resultaten daar varieerden van een plotseling overleden apparaat tot daadwerkelijke uitbreidingen in de werkplaats.

Komend jaar

En dan de kristallen bol. Gaan we investeren komend jaar en wanneer dan? In welke apparatuur? Bijna vier van de tien ondervraagden geeft aan niet te zullen investeren. Of daarin volgend jaar verandering komt hangt van vele factoren af. Corona is er slechts een van, hoewel ongetwijfeld een belangrijke. Wat opvalt is dat de voor dit jaar afgevallen investeringen wel terugkomen in de ambities voor komend jaar. Zo is ADAS-kalibratieapparatuur veruit favoriet. Een op de vier maar liefst is van plan daarin te gaan investeren. Of het gebeurt? We zien het volgend jaar. Dat geldt uiteraard ook voor de overige categorieën. Van de nummers twee en drie, gereedschap en emissieapparatuur, verwachten we alvast heel verschillende uitkomsten als de investeringen dit jaar een indicatie zijn. Ten slotte een andere opvallende, de koplamptesters. Die bungelen onderaan in het overzicht van de investeringsdoelen. Niet vreemd gezien de dit jaar al door de ondervraagden gepleegde investeringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.