Kaartenhuis van kennis en ervaring

Iedereen kent het gevoel. Voor de een is het hooguit wat langer geleden dan voor de ander. Heilig overtuigd zijn van het eigen gelijk, daar heb ik het over. Het niet voor mogelijk kunnen houden dat dat onterecht kan zijn. Tot dat stukje extra informatie het kaartenhuis van de eigen redenering omver haalt.

Op basis van de beschikbare informatie kan het dat de conclusie terecht was. Er miste alleen wat cruciale input. Het gevaar van zo’n alledaags scenario is dat er geen reden is om op verder onderzoek uit te gaan. De combinatie van beschikbare informatie en conclusie klopt immers. 

Deze uitgave van Aftersales Magazine handelt over twee thema’s: schadeherstel en opleidingen. Wie al jaren in de werkplaats staat, vraagt zich vast wel af: wat ga je mij nu nog vertellen dat ik niet al weet? Zeker als het ogenschijnlijk ‘simpele’ en veelvoorkomende techniek betreft. Routineklussen. 

In elke branche, maar ook privé geldt: je weet niet wat je niet weet. Een manier om dat te ondervangen is door vragen te blijven stellen. Zo begonnen de eerste levensjaren immers. Dat wordt afgeleerd omdat eindeloos vragenstellen irriteert. Ouder wordend lijkt dat vragen stellen steeds verder af te nemen. 

Sociale media, zoekmachines, Spotify, het zijn maar wat voorbeelden van hangplekken waar algoritmes bepalen wat je ziet/hoort op basis van wat je eerder zag/hoorde. Dat geeft op den duur een bubbel vol gelijkgestemden zonder andersdenkenden. Zonder die vreemde invloeden die het ‘Ik Heb Gelijk’ waanidee onderuit halen.

Ik houd juist daarom van old school gedrukte magazines. Geen algoritmes die een bubbel voorschotelen en versterken maar een mix van items die soms superinteressant zijn en die soms minder aanspreken, maar die veelal verrassen. 

Om diezelfde reden houd ik van trainingen. Ook voor dit nummer mocht ik er weer enkele volgen. Bij elke training, ongeacht het onderwerp, zijn er altijd weer cursisten die moeten concluderen dat er zaken zijn die ze zonder het te weten al weet ik hoe lang eigenlijk niet zouden moeten doen. Het blijft immers mensenwerk. Het feit dat ze hebben ingeschreven en openstaan voor kennis en feedback verdient massaal navolging. Wat wordt de eerstvolgende?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *