‘Klaarstaan voor de maatschappij, dáár draait het om’

Niet eerder maakten we een ‘Buiten Kantooruren’ die beter ‘Tijdens Kantooruren’ had kunnen heten. Met dank aan Corné, Wouter, Dirk-Jan en Reijer, die bij hetzelfde autobedrijf werken én collega’s zijn bij het korps Nieuwer Ter Aa. “De kazerne is op een minuut afstand van het autobedrijf, maar als Corné rijdt dan redden we het binnen de halve minuut!”

Waarschijnlijk is er niet snel een tweede bedrijf in Nederland te vinden waar vier collega’s bij de lokale vrijwillige brandweer werken. Bij Autobedrijf Vossestein in Nieuwer Ter Aa schudden we de hand van verkoopadviseur Corné den Boer (33), technisch specialist Wouter Smit (24), eerste monteur/service-adviseur Dirk-Jan van Asselt (44) en eerste monteur Reijer Vossestein (54). Corné: “Onze werkgever Vossestein vindt het zeker leuk ja, het wordt ook nog gestimuleerd. Sterker nog, als je bij de brandweer zit dan heb je een streepje voor om hier te komen werken, haha.” Zo, de toon is wel gezet.

Gevelbord

“Zonder gekheid, we wonen in een kleine gemeenschap en het is best bijzonder dat je werkgever zo volledig achter je staat. Het gebeurt niet wekelijks, maar het komt natuurlijk voor dat we tijdens het werk moeten uitrukken”, aldus Dirk-Jan. Wouter: “Hij werkt er zeker aan mee om dit voor ons mogelijk te maken. Bij de ingang van ons bedrijf hangt sinds kort het eerste VRU-gevelbord (Veiligheidsregio Utrecht, red.) met de tekst: ‘Hier werken brandweervrijwilligers’.” Reijer: “Gelukkig hebben onze klanten er begrip voor. Want ja, het komt voor dat we ons werk zomaar laten vallen als er een noodgeval is. En dan is ineens nog maar de helft van alle monteurs aanwezig. Gelukkig hebben we er goede afstemming over met de andere collega’s. Ik maak de verloren tijd op een ander moment wel weer goed in de werkplaats. Het is een kwestie van geven en nemen hè.”

Teamwork

Corné vervolgt: “Ik ben er als laatste bijgekomen, dat is nu bijna twee jaar geleden. Ik ben getrouwd met de zus van Wouter, hij heeft me overgehaald om eens langs te komen. Zo gezegd zo gedaan en ik heb het er enorm naar mijn zin. Wouter is trouwens vijf jaar bij het korps, Dirk-Jan 24 jaar en de onbetwiste veteraan is Reijer met 30 jaar trouwe dienst.” Dirk-Jan: “De band die je met elkaar hebt is heel hecht, het is echt teamwork.” “We kunnen blind op elkaar vertrouwen, daar oefenen we elke week voor. Je moet onder alle omstandigheden van elkaar op aan kunnen”, vertelt Reijer. “En los van het vrijwillig brandweerman zijn is het ook gewoon heel erg leuk en gezellig. In totaal zijn we met achttien mensen, zeventien man én een jongedame, ook weer familie. Ze is het nichtje van Wouter.”

Evacueren

Wouter: “Al met al besteed je er serieus veel vrije tijd aan, maar dat doen we allemaal graag. Daarbij hoort onze wekelijkse oefening plus een vaste cursusavond. En dan heb je nog de zelfstudie, dat zijn flinke pillen voor de broodnodige theoretische kennis.” Reijer vult aan: “Ik doe het, en dan spreek ik ook voor de anderen, om mens en dier in nood te helpen. Klaarstaan voor een ander die hulp nodig heeft, daar komt het feitelijk op neer. Wat mij het meeste is bijgebleven van al die jaren is een ongeluk hier op de A2. Ik moest de auto openknippen en het slachtoffer, dat behoorlijk beschadigd was, eruit halen. Een half jaar later zit ik op een verjaardag en het gesprek komt op de brandweer. Blijk ik naast die dame te zitten van dat ongeluk! Dat was wel een bijzonder moment.”  

‘Het komt natuurlijk voor dat we tijdens het werk moeten uitrukken’

  Corné en Wouter waren beiden bij een andere indrukwekkende situatie. “We moesten eens bij een verzorgingstehuis alle mensen evacueren. Het was niet leuk voor hen, maar wel fijn voor ons dat we ze konden helpen. Tja, daar heb je toch je opleiding voor gedaan hè.” Dirk-Jan: “Bij mij zijn het vooral de reanimaties die me zijn bijgebleven, die maken veel indruk op me. Zeker als het bekenden zijn en ja, dat is wel eens voorgekomen.”

Stressbestendig

Wouter: “Veel mensen denken dat het vrijwillig brandweerman zijn voor de gein wat oefenen is, maar het is natuurlijk bloedserieus. Er staat immers veel op het spel. Er wordt gekeken of je goed getraind en in conditie bent. Eigenlijk moet je alles aankunnen. Doorzettingsvermogen hebben, stressbestendig en goed fit zijn, zijn de basisvoorwaarden. Het is goed dat je afhankelijk van je leeftijd eens in zoveel tijd wordt gekeurd.” Reijer: “We komen het meest in actie voor dieren in nood, voor ongevallen en natuurlijk voor brandmeldingen.” Corné: “Het onverwachte maakt het leuk. De kick als de pieper afgaat. Dan gebeurt er iets met je. Want als ‘ie gaat, dan wil je mee ook!”

BINNEN KANTOORUREN Autobedrijf Vossestein is het grootste universele autobedrijf van de provincie Utrecht. Het bedrijf heeft een grote functie in de regio met veel klanten uit de nabije omgeving. Er staan gemiddeld 120 auto’s op voorraad en in totaal werken er 14 mensen. Vossestein is aangesloten bij Bosch en Bovag en werkt met de modernste apparatuur.

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 68 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis