LKQ rapporteert kwartaalcijferrecord

Met een omzetgroei van 23,3 procent is het tweede kwartaal volgens onderdelendistributeur LKQ een recordkwartaal. LKQ is in ons land onder meer eigenaar van onderdelendistributeur Sator, en sinds kort Vanesch Verf.

Afgelopen kwartaal was goed voor ruim 3 miljard dollar, omgerekend zo’n 2,6 miljard euro. Die recordstijging kwam zowel voor rekening van organische groei als door de voor LKQ inmiddels kenmerkende overnames.

Koerseffect

In het tweede kwartaal groeide de afzet van onderdelen en diensten met 7,2 procent. De groei die dankzij overnames bereikt werd beliep zelfs 12,7 procent. Daarnaast is er nog het koerseffect wat afgelopen kwartaal uitkwam op 2,9 procent. Halen we die eruit, blijft er dus toch nog een totale groei van 22,8 procent over.

Overgangseffecten

Volgens LKQ-topman Zarcone was de organische groei in Europa met 8,3 procent het hoogst, gevolgd door die in Noord-Amerika (7,4 procent). “Deze groei laat een kerende trend zien van sommige overgangseffecten zoals die benoemd werden in het verslag over het eerste kwartaal. Bovendien heeft elke businesstak beter dan verwacht gepresteerd.”

Eerste kwartaal

Zarcone spreekt bovendien nadrukkelijk uit trots te zijn op hoe de Europese teams de “uitdagingen wisten aan te pakken die we kregen in het eerste kwartaal.” Het gevolg is dat de winst voor belastingen in hun businesssegment met 130 basispunten toenam. LKQ nam in het tweede kwartaal onder meer het Duitse Stahlgruber over. Daarnaast opende het twee filialen in West-Europa en vijftien in Oost-Europa.