Michelin: 100 procent recyclebare banden in 2048

Michelin wil dat in 2048 al haar banden voor 80 procent worden gemaakt van duurzame materialen en voor 100 procent recyclebaar zijn.

Op dit moment wordt wereldwijd 70 procent van de gebruikte banden verwerkt en het recyclepercentage is 50 procent. De banden van Michelin worden op dit moment voor 28  procent van duurzame materialen gemaakt (26 procent grondstoffen van biologische oorsprong zoals natuurlijk rubber, zonnebloemolie, limonite, enzovoort en 2 procent van gerecyclede grondstoffen zoals staal of gerecycled poeder van banden).

Biologische oorsprong

Deze ambitieuze doelstelling voor het gebruik van duurzame materialen wordt behaald door onderzoeksprogramma’s naar grondstoffen van biologische oorsprong (zoals Biobutterfly), samenwerking met hoogwaardige partners, en de geavanceerde technologieën en materialen die in deze partnerships worden ontwikkeld. Het Biobutterfly-programma werd in 2012 samen met Axens en IFP Energies Nouvelles opgezet om synthetische elastomeren te maken uit biomassa, zoals hout, stro of bieten.

Recycling

In 2018 komen, naar schatting van de World Business Council for Sustainable Development, wereldwijd een miljard banden aan het einde van hun leven. Dat is circa 25 miljoen ton. Daarvan wordt jaarlijks gemiddeld 70 procent herverwerkt en 50 procent gerecycled. Deze 50 procent gerecycled materiaal dient als grondstof voor nieuwe producten, zoals het rubber dat wordt gebruikt voor sportvloeren. De overige 20 procent wordt omgezet in energie. Michelin investeert in hightech recycling, zodat in 2048 banden voor 100 procent worden gerecycleerd voor de voertuigen van de toekomst. Om deze ambities te realiseren stelt Michelin voor partnerships te ontwikkelen en nieuwe manieren te vinden om banden te recycleren dan wel nieuwe afzetmogelijkheden te vinden voor gerecycleerde banden. Daarom werd in 2017, samen met Alliapur een hackaton gehouden waarin werd gebrainstormd over oplossingen voor gebruik van bandengranulaat. De winnaar was Black Pillow, dat voorstelde om veilig stedelijk meubilair te maken van bandengranulaat.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters