NexTechnician organiseert leermeestermiddag

In samenwerking met OOMT organiseerde NexTechnician, de organisatie die werkt aan een betere aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven in de regio Amsterdam/Noord-Holland, op 9 juni een middag voor leermeesters en leerbedrijven uit de regio.

Zo’n 45 leermeesters bezochten deze inspiratiesessie, die voor het eerst ’s middags werd gehouden. Een bewuste keuze, legt Jacques Neefs van NexTechnician uit: “Mensen hebben ’s avonds ook hun privébezigheden. Door de sessie ’s middags te organiseren willen we uitstralen dat opleiden ook bij het werk hoort.”

Het doel van de middag was goed werkgeverschap promoten en tijd is daarin de kritieke factor. Jacques Neefs: “Wat opvalt, is dat met name grotere bedrijven het leermeesterschap wel goed hebben geregeld. De leermeester is dan vaak iemand die dat voor meerdere vestigingen doet; bij kleinere bedrijven is het vaak een opgewaardeerde monteur, die daarnaast ook zijn productieve uren moet maken. Helaas zijn dat de bedrijven die op zo’n middag ontbreken.”

De middag was er uiteraard niet alleen voor de leermeesters die het al goed doen. Jacques Neefs: “Doel van de bijeenkomst was allereerst om de leermeesters te erkennen, te waarderen voor hun werk. Daarnaast bestond de helft van de aanwezigen uit mensen die zoekende zijn: hoe kan ik zorgen dat ik de studenten beter begeleid? Daarnaast waren er leermeesters van bedrijven aanwezig die komend studiejaar voor het eerst leerbedrijf zijn, de brandweer van de veiligheidsregio Amstelland bijvoorbeeld. Door die bedrijven op zo’n middag te inspireren krijgen ze een vliegende start.”

OOMT

Een waardevolle bijdrage aan de middag leverde het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf. “Zij wisten voor zo’n grote groep een sfeer te creëren waarin mensen open met elkaar in gesprek gingen. Dat deden ze op een heel speelse manier, door middel van stellingen, waarbij de aanwezigen bij de presentator moesten gaan staan waar ze het mee eens waren. Je kreeg daardoor een gesprek tussen die twee groepen, waarbij informatie boven water kwam, die je normaal niet krijgt als iedereen op zijn stoel naar een presentatie blijft zitten luisteren.”

Ambitie

Hoewel Jacques Neefs dus tevreden is over de middag, ligt de ambitie van NexTechnician hoger. “Als je de regio neemt waar wij actief zijn, en met de studentenaantallen die we hebben, verwacht je minimaal een man of honderd op zo’n bijeenkomst. We doen ons uiterste best als opleiders om de branche te helpen aan personeel te komen. Dus we gaan hier zeker mee door. Misschien dat we zo’n middag nu wel vaker dan eens per jaar gaan organiseren.”

Foto boven: Zo’n 45 leermeesters bezochten de leermeestermiddag van NexTechnician in Amsterdam.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.