Niet vooroplopen, wel meelopen

Sinds 2010 is Gerrit Klopstra de eigenaar van Auto Olijnsma, het autobedrijf in het Friese Gytsjerk (Giekerk) dat teruggaat tot een smederij die in 1869 werd opgericht. Tegenwoordig is het een modern autobedrijf, aangesloten bij Bosch Car Service, waar Klopstra zelf ooit als monteur begonnen is. Het is een van de drie finalisten van de Bovag-verkiezing van Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2022. De andere twee stellen we op de pagina’s hierna aan u voor.

Als Gerrit Klopstra in 2008 zijn eigen autobedrijf start, verzucht Klaas Olijnsma, derde generatie in het familiebedrijf: “Dan komt het hier niet goed.” Gerrit Klopstra besluit daarop zijn eigen bedrijf te sluiten en Auto Olijnsma te behouden voor de regio. Gevraagd wat het dan is wat Klopstra onmisbaar maakt, moet hij zelf het antwoord schuldig blijven. “Ik zou niet weten wat ons uniek maakt. Kwaliteit is voor mij heel belangrijk, vertrouwen, en het creëren van een plezierige werkplek, maar ik denk dat de andere finalisten dat ook zullen zeggen.”

Gerrit Klopstra: “Vroeger wilde ik overal in vooroplopen. Daar ben ik mee gestopt, maar meegaan in nieuwe ontwikkelingen doen we wel: pass-thru, diagnose, uitlijnen, aircoservice, noem maar op, dat doen we allemaal zelf.”

Elektrisch

Wat Auto Olijnsma in ieder geval bijzonder maakt, is dat het bedrijf veel elektrische auto’s doet en daarmee zijn vooruitstrevende karakter laat zien: van de vierhonderd verkochte occasions in 2021 was de helft elektrisch. Gerrit Klopstra: “Vroeger wilde ik overal in vooroplopen. Daar ben ik mee gestopt, want dan moet je altijd zelf het wiel uitvinden, maar meegaan in nieuwe ontwikkelingen doen we wel: pass-thru, diagnose, uitlijnen, aircoservice, noem maar op, dat doen we allemaal zelf. En al in 2013 verkochten we onze eerste elektrische occasion, een Renault Zoe. Inmiddels is 75 procent van de voorraad elektrisch. Ik heb nog voor Kerstmis 2021 een voorraad van honderd Zoe’s ingekocht. Elektrisch doet het hier heel goed. De actieradius van die auto’s wordt ook steeds groter, dus ook hier in het noorden is 250, 300 kilometer meer dan genoeg.”

Tweede vestiging

Vanaf 2015 heeft Gerrit Klopstra nog enkele jaren een tweede vestiging van Auto Olijnsma gehad, in Leeuwarden. “Toen kwam ik erachter dat ik niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn. In 2018 kwam hier grond vrij, zodat ik kon uitbreiden en de klanten uit Leeuwarden mee hiernaartoe kon nemen.”

Door de verkoop van zo’n vierhonderd occasions per jaar krijgt Auto Olijnsma het ook in de werkplaats steeds drukker. “Daar lopen we met het personeel wel tegenaan. Ik zoek nu via Schoolbank.nl naar klasgenoten. Op die manier heb ik al één monteur gevonden die binnenkort op gesprek komt. En met al die elektrische auto’s in de werkplaats moet je ze ook goed opgeleid houden.”


Van de vierhonderd verkochte occasions in 2021 was de helft elektrisch; van de voorraad al 75 procent.


Liefst zou Gerrit Klopstra zelf ook nog sleutelen, maar dat is met de huidige omvang van het bedrijf niet meer te doen. Er komen nog zoveel dingen bij; het meedingen naar de titel Autobedrijf van het Jaar bijvoorbeeld. Gerrit Klopstra: “En daar heb ik ons nog niet eens zelf voor aangemeld. We waren er ook helemaal niet op voorbereid. We hebben ook niks anders gedaan dan anders. Ik heb ook geen idee wie de mystery shoppers waren die ons bedrijf getoetst hebben. Kennelijk doen we toch wel iets goed.”

Foto boven: Gerrit Klopstra bij een elektrische Renault Zoe, waarvan hij er eind 2021 honderd heeft ingekocht.

De winnaar van de verkiezing van Bovag Onafhankelijke Autobedrijf van het Jaar wordt bekendgemaakt op 28 juni, tijdens het jaarcongres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.