Dorpsgarage Elshof in Eerbeek is precies wat de naam belooft: een dorpsgarage voor onderhoud en reparatie, niets meer, niets minder. Het is een dienstverlenend bedrijf, met werkzaamheden tegen transparante, duidelijke tarieven en geen handelsbedrijf dat het moet hebben van marges. “Wij zijn monteurs, geen salesmensen.”

Eigenaar Ruben Elshof vat het zelf het beste samen: “Wat we eigenlijk willen, is de authentieke, laagdrempelige dorpsgarage hip en modern maken.”
Die doelstelling uit zich allereerst in het logo, maar ook in het gebruik van hout in het pand, waarmee het de uitstraling krijgt van een craftbeer-brouwerij of een barbershop. “We doen geen verkoop, ook geen uitstapjes naar specialismen als automaatspoelen of motorrevisie. Alleen onderhoud en reparatie, maar dan wel op een heel hoge snelheid.”

Naast de vestiging in Eerbeek heeft Dorpsgarage nog twee vestigingen, in Voorst en in Brummen. In totaal zijn deze drie bedrijven goed voor bijna zevenduizend doorgangen per jaar. Ruben Elshof: “In alle drie de vestigingen doen we het op dezelfde manier: met vaste prijzen, zie onze menukaart. En heel transparant: de computerschermen kun je zo draaien dat de klant altijd kan meekijken. We hebben ook allemaal een tablet waarmee de monteurs foto’s maken, die we in het dossier stoppen.”

Marketing

Door actief marketing te bedrijven wil Dorpsgarage Elshof de drempel om hier je auto naartoe te brengen zo laag mogelijk maken. “We filmen veel, gebruiken social media en posten onze berichten met veel humor. We bedenken acties, zoals een zakje chocolaatjes met een QR-code, die je leidt naar een afspeellijst op Spotify met troostmuziek. Daarmee willen we zeggen: het is heftig, zo’n rekening van duizend euro, maar we willen toch dat je hier met een glimlach weggaat. We hebben ook onderhoudsabonnementen, met vaste maandbedragen. En als er wat is, zijn we dag en nacht bereikbaar. ’s Avonds krijg je wel de voicemail, maar als je inspreekt, krijgen wij een melding op WhatsApp en reageren we direct als het urgent is.”

De menukaart van Dorps-garage Elshof: vaste prijzen voor onderhoud en reparatie.

Dorpsgarage Elshof is een universele garage, maar wel een die zich in steeds meer merken specialiseert. “We hebben officiële Volvo-dealersoftware, omdat hier in de omgeving nu eenmaal veel Volvo’s rijden, waarschijnlijk omdat hier vroeger een Volvo-dealer heeft gezeten. Ook van de VAG-groep hebben we officiële software. En we kopen geregeld software en apparatuur bij, voor diagnose bijvoorbeeld, zodat we steeds breder worden.”

Personeel

Ook op het gebied van personeelsbeleid doet Dorpsgarage Elshof het allemaal net even anders. Ruben Elshof: “We zijn trots op onze eigenheid. We proberen ons eigen merk te bouwen, het merk Elshof. We hebben daar ook identiteitssessies voor gehouden, om te bepalen wie we zijn, wat voor mensen hier werken, wat onze waarden en normen zijn, dat hebben we allemaal vastgelegd. We hebben ook templates gemaakt waar medewerkers op kunnen aangeven wat goed gaat, wat beter kan. Bespreken we kort in de kantine, met zijn allen.”

De teamspirit wordt er, net als bij veel andere autobedrijven, in gehouden door een gezamenlijke borrel op vrijdagmiddag, maar daar blijft het niet bij. “We hebben in mei een carbage run door de Benelux gehouden, waarvoor iedereen zelf een oude auto moest kopen. We hebben verwendagen: gaan we in kleinere groepjes weg. En vóór de coronacrisis hebben we ook wel bedrijfstrips gemaakt, voor een paar dagen naar Oostenrijk bijvoorbeeld. Gingen we echt de bergen in. Een goede bestemming voor de bonus van de grossier.”

De winnaar van de verkiezing van Bovag Onafhankelijke Autobedrijf van het Jaar wordt bekendgemaakt op 28 juni, tijdens het jaarcongres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties