Nieuwe software 850.000 Audi-diesels

Met een wereldwijd lopende operatie gaat Audi tot 850.000 Euro-5- en Euro-6 diesels met V6-en V8 TDI-motoren voorzien van nieuwe software. De actie vindt plaats in samenwerking met de Duitse branchetoezichthouder KBA.

De maatregel geldt ook voor Porsches en Volkswagens met dezelfde motoren. Voor klanten van alle drie merken is de softwaremaatregel kosteloos. In een toelichting zegt Audi met het initiatief een voorschot neemt op eventuele verboden op voertuigen met dieselmotoren. Ook de beperkte CO2-uitstoot van diesels (omdat ze zo zuinig met brandstof omspringen) zou een reden zijn voor de geplande aanpassing. De fabrikant zegt gedurende een maandenlange periode alle motor- en aandrijfvarianten in zijn programma te hebben onderzocht op onregelmatigheden. Een en ander in nauwe samenspraak met de Duitse overheid, die zelf ook bezig is met onderzoek. Daarvan zijn de uitkomsten nog niet bekend. Mocht blijken dat vervolgstappen nodig zijn, dan zal Audi die “natuurlijk” zo snel mogelijk uitvoeren.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †