NTN-SNR introduceert aluminium veerpootlagers

Toeleverancier NTN-SNR komt met aluminium steun voor veerpootlagers, die net als de hun kunststof tegenhangers licht in gewicht zijn, maar stugger én beter recycleerbaar.

Toeleverancier NTN-SNR komt met aluminium steunen voor veerpootlagers, die net als de hun kunststof tegenhangers licht in gewicht zijn, maar stugger én beter recycleerbaar.

De asbelasting van auto’s neemt toe, vooral bij elektrische auto’s, die door hun accupakket vaak zwaarder zijn dan vergelijkbare auto’s met een verbrandingsmotor. Tegelijkertijd worden steeds strengere eisen gesteld aan de recycleerbaarheid, vooral voor kunststoffen en elastomeren. Om deze redenen voert NTN-SNR zijn nieuwe veerpootlager uit met een aluminium onderdeel tussen het lager en de ophangingsveer.

De aluminium steun voor veerpootlagers is speciaal ontwikkeld voor bedrijfswagens en de zwaardere hybride en elektrische auto’s. De innovatieve aluminium veerpootlagers zijn ontwikkeld voor de OE-markt, maar ook geschikt voor de aftermarket.

Gunstiger eigenschappen

Hoewel kunststof veel ontwerpvrijheid en veel voordelen voor licht belaste onderdelen biedt, worden de mechanische eigenschappen van dit materiaal tot het uiterste op de proef gesteld bij veeraanslagen in zware toepassingen. Daarom stapt NTN-SNR af van de gangbare praktijk om versterkte kunststof te gebruiken en introduceert het aluminium, dat bij dagelijks gebruik en op de lange termijn veel gunstigere eigenschappen heeft en bovendien makkelijker te recycleren is.

NTN-SNR betoogt bij de introductie van de nieuwe generatie veerpootlagers dat aluminium sterker en stijver is dan kunststof en maatafwijkingen van ophangingsveren daardoor beter kan opvangen. Er is geen risico meer dat het veerpootlager vervormt en na verloop van tijd contact met de veerschotel maakt, met lawaai en gebrekkige werking tot gevolg.

De aluminium veerpootlager is zelfs 13 procent lichter dan een vergelijkbare veeraanslag van kunststof. Hierdoor voldoet het aluminium onderdeel aan de steeds strengere CO2-eisen voor constructeurs, aldus NTN-SNR.

Ook is aluminium beter recycleerbaar dan de kunststof PA66 (versterkt met glasvezel en metalen inserts) in de klassieke veerpootlagers, die bij verbranding vervuilend zijn en nauwelijks herbruikbaar materiaal opleveren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3420 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.