Omzet autobranche stijgt 5,1 procent

De omzet van de auto- en motorbranche was in het derde kwartaal van dit jaar 5,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2018.

In alle deelbranches lag de omzet hoger, met als uitschieter de branche zware bedrijfsauto’s, waar de omzet met bijna 10 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is aan het begin van het vierde kwartaal iets opgeklommen. Dat meldt het CBS.

Deelbranches

In de deelbranche handel en reparatie van personenauto’s lag de omzet 4,8 procent hoger, iets minder dan het gemiddelde percentage voor de hele branche. Bij gespecialiseerde autoreparatiebedrijven (+2,3 procent) en de handel in auto-onderdelen (+2,6 procent) lagen die percentages duidelijk onder het gemiddelde. In de motorbranche lag de omzet in het derde kwartaal 4,6 procent boven die van een jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen

Het CBS meldde eerder al dat het vertrouwen van ondernemers in de autobranche weliswaar iets is gestegen, maar nog altijd negatief is. Bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal meldt het CBS dat ondernemers met name stellen dat hun voorraad te groot is. 17 procent van de ondervraagden zegt dat. Slechts 2 procent van de ondernemers verwacht in 2020 een hogere omzet te maken dan in 2019.

Het vertrouwen onder ondernemers in de autobranche is, na drie kwartalen van daling, aan het begin van het vierde kwartaal nog steeds negatief (-7,2) hoewel het iets is opgeveerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Toen meldden de ondernemers nog een vertrouwen van -12,7.

Personeelstekort

Het aantal vacatures in de autobranche is gedaald van 4600 in het tweede kwartaal tot 4300. Hoewel iets minder dan in het tweede kwartal zegt nog altijd 20,5 procent van de ondernemers een tekort aan personeel te ervaren.

Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal gestegen naar 40. In het tweede kwartaal gingen er nog 24 bedrijven failliet.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3416 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.