Onderdelenhandel hoogste peil sinds 2000

Nederlandse autoservicebedrijven en handelaren in auto-onderdelen hebben afgelopen kwartaal hun omzet zien stijgen met zeven procent. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor auto- en motorbranche. Bij de partsbusiness was de omzet zelfs sinds het begin van deze eeuw niet eerder zo hoog.

Ook de vraag naar ‘handjes’ groeit sterk, vergeleken met Q4 van 2016. Blijkens de CBS-gegevens nam in het eerste kwartaal van 2017 het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche toe met bijna de helft, naar 3700. Dit is het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008, toen de economische crisis snel om zich heen begon te grijpen. De vacaturegroei sluit aan bij de verwachting die ondernemers in de auto- en motorbranche het laatste kwartaal van 2016 hadden. Ook voor het tweede kwartaal van 2017 zijn ze optimistisch gestemd over de personeelssterkte. Bijna zes procent verwacht het bestand te gaan uitbreiden. Verder is in het eerste kwartaal bij de auto- en motorbranche ruim acht procent meer omgezet dan een jaar eerder, met dank aan de aantrekkende voertuigverkoop. Er werden in de maanden januari t/m maart 2017 bijna 23 procent meer nieuwe auto’s geregistreerd dan een jaar eerder. Bedrijfsautobranche Niet overal kunnen de vlaggen in top. De motorbranche en bedrijfsautobranche zagen hun omzet afnemen, met respectievelijk 0,4 en 1,6 procent. De daling bij bedrijfsauto’s is opvallend: in de voorgaande twee jaar groeide de omzet structureel met meer dan vijf procent. In zeven van de acht eerdere kwartalen was de omzetstijging zelfs groter dan tien procent. Ondanks de actuele daling is het omzetniveau in de bedrijfswagensector nog altijd relatief hoog. De omzet blijft niet ver achter bij de records in de jaren 2007 en 2008.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †