Parts Holding Europe naar de beurs

Parts Holding Europe (PHE), een belangrijke partner van Auto Distribution International en de moedermaatschappij van onder andere de Franse webshop Oscaro, het Belgische Doyen Auto en het Nederlandse Geevers, wil naar de aandelenbeurs. Op 10 mei jongstleden werd het benodigde dossier door de Franse beursautoriteit (AMF) goedgekeurd en staat juridisch gezien niets een beursgang in de weg. Alleen is nog niet bekend wanneer die zal plaatsvinden.

In april 2018 deed het toenmalige Autodis, nu Parts Holding Europe, al een poging om naar de beurs te gaan. Maar volgens insiders betekende een gebrek aan interesse van institutionele beleggers om onderhands al in te schrijven, een vroegtijdig einde van de plannen.

Uit het ingediende dossier blijkt dat PHE vorig jaar een omzet realiseerde van 1,8 miljard euro (in 2017 nog €1,26 miljard) , waarvan bijna 1,3 miljard op de Franse ‘thuismarkt’. Iets meer dan 500 miljoen euro (in 2017 €390 miljoen) werd gerealiseerd in Italië, Spanje en de Benelux. Met de potentiële beursgang komt voorlopig een einde aan hardnekkige geruchten op de Franse markt dat PHE zou worden opgesplitst in een Frans deel (dat verkocht zou worden aan LKQ) en de ‘rest’ waarvoor Alliance Automotive interesse zou hebben. Deze kunnen met de beursgang voor ogen (voorlopig) naar de prullenbak worden verwezen.

Benelux-omzet

Volgens het dossier realiseerde PHE in 2020 in de Benelux een omzet van 296 miljoen euro. In het dossier een specificatie van die omzet. De diverse API- en onafhankelijke automaterialengrossiers realiseerden gezamenlijk een omzet van 144 miljoen euro. Geevers deed 72 miljoen euro, 53 miljoen euro werd omgezet via webshops als Mister Auto, Autodoc en Winparts) en 27 miljoen via de vestigingen van werkplaatsformules zoals Auto 5, First Stop en Midas.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1788 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.