Rechtszaak 650 VW-dealers in VS tegen Bosch

Bosch moet zich in de VS teweerstellen tegen een collectieve aanklacht van VW-dealers. Zij beschuldigen de toeleverancier ervan weet te hebben gehad van de softwaremanipulatie die  Volkswagen uitvoerde bij zijn dieselmodellen.

Ook zou Bosch actief mee hebben gedaan met het bedrog. Als de advocaten die optreden namens circa 650 Amerikaanse VW-dealers de klacht bewezen krijgen, dreigen hoge straffen. Volgens Bosch zijn de beschuldigingen juridisch ongegrond. In een verklaring stelt het concern de verwijten van emissiemanipulatie niettemin zeer serieus te nemen en volledig samen te werken met de onderzoekers. Bij een collectieve aanklacht van Amerikaanse consumenten schikte Bosch eerder dit jaar voor bijna 330 miljoen dollar. Volkswagen zelf heeft in de VS voor ruim 1,6 miljard een claim van zijn dealers afgekocht. Alles bij elkaar heeft de autobouwer in de afwikkeling van het dieseldossier tot nu toe meer dan 25 miljard euro aan kosten in de boekhouding moeten opnemen.

Autoverkopen

Intussen gaan de autoverkopen van Volkswagen in de VS ondanks alle juridische tegenwind goed. In de eerste negen maanden was er een plus van 9,6 procent, in een totaalmarkt die juist inboette aan volume. Overigens is een aanzienlijk deel van deze nieuwaankopen te danken aan de financiële compensatie die de autofabrikant zijn benadeelde dieselrijders heeft verstrekt.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar