ROC-teams racen met waterstofauto’s

Het Nederlands kampioenschap waterstofracen staat op het spel als op vrijdag 13 april vier teams van ROC’s in Nederland in de TT Hall in Assen tegen elkaar strijden in een race met waterstofauto’s. De winnaar mag deelnemen aan het WK op 3 mei in het Duitse Chemnitz.

Het doel van de H2AC-race is om zoveel mogelijk kilometers op waterstof af te leggen met zo weinig mogelijk verbruik. De jury kijkt ook naar de zuinigste auto, de meeste ronden, de mooiste carrosserie, het meest innovatieve idee om de race uit te rijden en het teamwork en de netheid van het team. “Hoewel wij met schaalmodellen werken, is de techniek vergelijkbaar met die in echte waterstofauto’s. Zo maken onze studenten kennis met belangrijke nieuwe energievormen in de autotechniek”, aldus docent Marcel Wiebes (foto staand, uiterst links). Student Tommy Gruters (foto staand, derde van links) van het team van Automotive College, onderdeel van ROC Midden Nederland, gelooft dat waterstoftechniek de toekomst is voor milieuvriendelijke auto’s. “Daarom doen we ook mee aan deze race. Dit is een leuke manier om meer te leren over waterstoftechniek en een positieve bijdrage te doen aan het milieu. We weten nu veel meer over waterstofauto’s en hebben de voordelen van waterstof vergeleken met andere brandstoffen.”

Lesprogramma

De studenten van het Automotive College hebben in een twintig weken durend curriculum kennis gemaakt met renewable energy. Tijdens dit programma zijn de studenten aan de slag gegaan met de mogelijkheden van waterstoftechniek. In aanloop naar het NK H2AC heeft het raceteam vier lesuren per week gesleuteld en getraind. Marcel Wiebes: “Om te winnen gaat het om de beste combinatie van ontwerp en bouw van de auto samen met de juiste racetechnieken. We hebben hierbij hulp gehad van Marco’s Model Cars uit Nieuwegein”.

Race

Het team van ROC Midden Nederland neemt het op tegen drie teams van Drenthe College tijdens een zes uur durende endurance race. “Deze wedstrijd wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd”, zegt Marcel Wiebes. “We zijn het enige ROC uit de Randstad dat meedoet aan het NK. Het is bijzonder om samen alles uit te zoeken en ons voor te bereiden op de race. We hopen dat volgend jaar meer teams van andere opleidingen meedoen en de wedstrijd in Nederland gaat leven. We vinden het al een mooie kans om mee te doen aan het NK, maar wie weet plaatsen we ons zelfs voor het WK.” [responsive-video identifier=”9i9tu_EcDkU”] De wedstrijd is gratis toegankelijk voor publiek en begint vrijdag 13 april om 11.00 uur. De TT Hall is gevestigd aan De Haar 11 in Assen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters