Schel schaakt op vele borden

Garage Schel in Angerlo onderscheidt zich hierin van de twee andere finalisten voor de verkiezing van Bovag Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar dat verkoop bovenaan staat, dankzij eigen bedrijven in het buitenland die auto’s inkopen waar in Nederland grote vraag naar is.

Naast verkoop is Garage Schel heel breed in zijn activiteiten. Het bedrijvencluster van Han Schel verkoopt en repareert/onderhoudt naast personenauto’s ook bedrijfswagens, heeft een eigen afdeling voor lease, is dealer van het campermerk MegaMobil, is Peugeot- en Citroën-specialist, heeft een tankstation en breidde onlangs nog de carwashcapaciteit drastisch uit, van één naar drie rollovers en van vier naar zeven wasboxen.

Toekomstgericht

Wat Han Schel kenmerkt, is zijn passie voor het ondernemerschap. Zo geeft hij via zijn diverse activiteiten jonge mensen de kans om zelf een bedrijf op te zetten. Han Schel: “In eerste instantie huur ik ze in. Ze werken dan voor één van mijn bedrijven. Als het goed gaat, start ik samen met hen een B.V. en probeer ik die gaandeweg aan ze over te dragen, zodat ze zelfstandig verder kunnen. Ik heb dat gedaan met de bedrijfswagens. Dat bedrijfsonderdeel is nu helemaal zelfstandig. De twee huidige eigenaren hebben zelf alweer twee mensen in dienst genomen. Met de carwash wil ik hetzelfde gaan doen. Omdat ik zelf al enigszins op leeftijd ben, probeer ik op deze manier de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.”

Als Peugeot- en Citroën-specialist is Garage Schel zich de afgelopen jaren steeds meer gaan ontwikkelen als universeel autobedrijf.

Kredietcrisis

In 2007 betrok Garage Schel een nieuw gebouwd pand in Angerlo toen de kredietcrisis uitbrak. Het was daarom dat Han Schel bedacht dat hij zijn risico’s moest spreiden, of zoals hij al eerder tegen Aftersales Magazine zei, bij de ingebruikname van de extra wasmogelijkheden: “Als het een even niet loopt, hoop je dat het ander wel loopt. Toen ben ik onder meer begonnen auto’s uit het buitenland te importeren, zowel nieuwe als jong gebruikte met een paar duizend kilometer op de teller. We kopen de auto’s bij de importeur van het betreffende land. Dat zijn nieuwe auto’s die ik inzet bij mijn bedrijven in het buitenland en op een gegeven moment haal ik ze naar Nederland. Je betaalt daarvoor minder bpm, waardoor ik ze voor een gunstiger prijs kan aanbieden. We bestellen ook echt de auto’s die we goed kunnen verkopen. Andere bedrijven kopen vaak auto’s in uit de lease of rent, ik bestel alles nieuw.”

Verkoop

Hoewel er wel een werkplaats bij het autobedrijf zit, komt het grootste deel van de omzet bij Garage Schel uit de verkoop. Ook daarin is de breedte van het aanbod kenmerkend. Als Peugeot- en Citroën-specialist is Garage Schel zich de afgelopen jaren steeds meer gaan ontwikkelen als universeel autobedrijf. Han Schel: “Als mensen hier komen voor een nieuwe Peugeot 2008 heb ik bijvoorbeeld ook een Volkswagen T-Cross en een Renault Captur in de showroom staan. Zo kunnen ze bij mij vergelijken, een proefrit maken en de gewenste auto kopen.”

Voor zijn inkoop gaat Han Schel vooral op zijn gevoel af. “Twee jaar geleden kocht ik nieuwe Tesla’s via één van mijn buitenlandse bedrijven. In Nederland waren ze toen slecht leverbaar, dus toen heb ik heel veel Tesla’s verkocht. Nu het bijtellingsregime is veranderd, is die vraag veel minder. Een paar jaar daarvoor hetzelfde verhaal met hybrides van Mercedes. Je kijkt naar waar in Nederland lange levertijden op staan en die auto’s probeer ik dan in te kopen. Omdat ik in meerdere landen actief ben, kan ik makkelijk en snel schakelen.”

Foto boven: Passie voor het ondernemerschap kenmerkt Han Schel: “Als het een even niet loopt, hoop je dat het ander wel loopt.”

De winnaar van de verkiezing van Bovag Onafhankelijke Autobedrijf van het Jaar wordt bekendgemaakt op 28 juni, tijdens het jaarcongres van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 4069 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *