Slapeloze nachten voor onderdelenfabrikanten

Dat onderdelenfabrikanten met argusogen en soms zelfs enige angst kijken naar de opkomst van de grote onderdelendistributeurs uit de VS, is evident. Ze zullen een list moeten bedenken om hun onderdelen te kunnen blijven leveren.

LKQ, Uni-Select, GPC-NAPA worden groter en groter, en dus machtiger, niet in de laatste plaats aan de inkoopkant. Het Franse Autodis, nu nog eigendom van de Amerikaanse investeringsgroep Bain Capital, kan ook zo maar verkocht worden aan een Amerikaanse distributeur. Of aan een nu nog onbekende Chinese speler, die misschien wel één van die grote Amerikaanse distributeurs koopt. Nee, de onderdelenfabrikanten staan niet blij te kijken hoe de grote distributeurs uit de VS, Frankrijk en Duitsland de Europese onderdelenbusiness verdelen en bepalen welke fabrikant levert en welke niet. Nu de automotive divisie van het Duitse Stahlgruber, met een netto-omzet van ruim 1,5 miljard euro, te koop staat, worden de geruchten over een mogelijke Amerikaanse koper steeds luider. Ook de naam van Volkswagen AG zoemt rond. Die zou eenzelfde platform overwegen als PSA met Distrigo heeft opgezet. Het is dus niet zo gek dat onderdelenfabrikanten meerdere opties overwegen om hun onderdelen aan de man te brengen:
  • via onderdelenwebshops, die direct beleverd worden
  • samenwerken met nieuwe initiatieven, zoals Distrigo van PSA
  • rechtstreeks leveren aan autobedrijven, waarbij een samenwerking met Bol.com of op internationale schaal eBay of Amazon mogelijk is.

EBay

Op de vakbeurs Equip Auto was eBay nadrukkelijk aanwezig om zich als verkoop- en logistiekplatform aan te bieden. Bedenk wel dat wie zo’n keuze maakt, niet meer terug kan. Van een partij als Amazon is bekend dat deze de omzet van producten nauwkeurig bijhoudt. Het haalt dan hetzelfde kunstje uit als de grote onderdelendistributeurs nu: de machtskaart spelen. Kortom, afscheid nemen van een oude structuur, ook al wordt je daartoe gedwongen, is een spagaat die pijn doet.

Serviceniveau

En het autobedrijf? Dat spint er garen bij. Dat ziet hoe de grote distributeurs hun serviceniveau naar het autobedrijf continu verbeteren als gevolg van die concurrentiestrijd tussen de grote distributeurs. Ze moeten hun dienstverlening optimaliseren om het autobedrijf als klant te krijgen en te behouden. Tom Gallagher (foto), de ceo van GPC-NAPA, was prominent aanwezig op Equip Auto. Dit was illustratief voor het belang van de Europese groei voor de Amerikaanse onderdelendistributeurs. Nu GPC Automotive Alliance heeft overgenomen is hun totale omzet de 17 miljard dollar gepasseerd. Behalve verkoopkracht betekent dat ook enorme inkoopkracht.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1834 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen