‘Stabiele groei voor sterke formule’

Doe waar je goed in bent, laat de rest over aan anderen. Dat kan door afscheid te nemen van bepaalde diensten en activiteiten, maar je kunt ook hulp inschakelen. Bijvoorbeeld door in te stappen in een garageformule en te profiteren van het gebodene. AutoFirst laat de garagist zich focussen op de kerntaken en neemt de zorgen over de rest uit handen.

Eind volgend jaar is een netwerkgrootte van 160 vestigingen niet ondenkbaar volgens Rogier Roet, manager marketing bij Fource (samen met de Full Fource Partner grossiers ondersteunend aan AutoFirst).

Als er één gemene deler bestaat voor de verschillende autobedrijven binnen AutoFirst dan is het wel hun stevige positie in de lokale markt. Rogier Roet, manager marketing bij Fource (samen met haar Full Fource Partner grossiers ondersteunend aan AutoFirst), wil ze alle instrumenten aanreiken om daar het meeste uit te kunnen halen. “Neem de sociale media als voorbeeld. We hebben veel promotie voor onze leden gedaan via online platformen zoals Facebook. Juist die berichten waarin de garagist of monteur zelf prominent aanwezig is blijken het beste te werken. Ze kennen hun klant en andersom. Die onderlinge band versterken we.”

De komst van de coronapandemie blijkt een moment van snel schakelen voor de teams binnen Fource. “Als Fource hebben we uiteraard snel alle benodigdheden op het leveringsgamma gezet, maar daarnaast hebben we onze klanten willen helpen door deze periode te komen. Een voorbeeld is simpelweg laten weten dat je open bent en dat consumenten niet alleen welkom blijven maar ook veilig ontvangen worden. Voor een formule is dat wat sneller te realiseren dan voor niet-verenigde bedrijven. Bedrijven zonder concept zien ook op zo’n moment misschien de extra voordelen, maar feit is ook dat we door corona fysiek natuurlijk minder contact kunnen hebben met gegadigden.”

De teller beweegt op het moment van verschijnen rond de 140 deelnemers met minimaal 2 monteurs per bedrijf. Niet te groot, niet te klein en met een lokaal sterke aanwezigheid. Regionaal bestaan verschillen in marketingaanpak; zo wordt in zuid- en west-Nederland ook huis-aan-huis geadverteerd en ligt elders de focus meer op online marketing. Wel gaat AutoFirst ook landelijk meer exposure genereren. Achter de schermen zijn de vier besturen daarom gecentraliseerd in één landelijke stichting. Dat helpt ons in onze internationale ambities maar ook bij de nationale projecten. Door bijvoorbeeld landelijk extra gas te geven met de marketing willen we de naamsbekendheid verder vergroten zodat de lokale ondernemer daarvan profiteert. AutoFirst wordt voor de consument beter zichtbaar.”

Groeiperspectief

Met de genoemde 140 vestigingen is er voldoende ruimte voor groei binnen de Nederlandse landsgrenzen. “Voor we in de rest van Nederland met AutoFirst een vergelijkbaar marktaandeel hebben als in Limburg en in noord- en oost-Nederland hebben we nog wel een weg te gaan”, schetst Roet. “In Noord- en Zuid-Holland is nog voldoende ruimte voor nieuwe toetreders, maar dat geldt zeker ook voor Brabant. Eind volgend jaar is een netwerkgrootte van 160 vestigingen niet ondenkbaar.”


‘Verschillende instrumenten voor AutoFirst-deelnemers die het bedrijf kan gebruiken om de klant nog beter zich te binden’


Cruciaal is de relatie tussen grossier en het autobedrijf. “Het gebeurt slechts incidenteel dat een ondernemer zich spontaan aanmeldt bij een concept. Meestal is dat een gevolg van de contacten tussen de ondernemer en diens grossier. Omdat elke formule toch zijn eigen dna heeft trekt het ook een specifiek type ondernemer. De grossier kent zijn klanten als geen ander en voelt vaak feilloos aan binnen welk verband een garagist zich thuis voelt. Binnen AutoFirst zijn dat in ieder geval bedrijven die dicht bij de klant staan en zich er hard voor maken om die op zijn wenken te bedienen. Geen gedoe, we regelen het gewoon.”

Aftersalesfocus

“In de basis is AutoFirst vooral een aftersales-gedreven formule, maar er zijn ook deelnemers met een nadrukkelijke occasionfocus. De werkplaats is natuurlijk het hart van het bedrijf, maar voor hen die zeer actief zijn met occasions hebben we een recent vernieuwde occasion-portal waar het aanbod zich centraal kan profileren.”

Ook private lease behoort nadrukkelijk tot het dienstenpakket, voor de ondernemers die het willen. “Ook hier geldt, houd je bij waar je goed in bent. Als AutoFirst zijn we erg succesvol met private lease maar het past niet automatisch even goed bij elke garagist. We bieden verschillende instrumenten die het autobedrijf kan gebruiken om de klant nog beter aan het bedrijf te kunnen binden. Een voorbeeld is de mobiliteitsgarantie, wat de loyaliteit sterk kan vergroten.”

AutoFirst ziet ook buiten Nederland groeikansen. In België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werd al een start gemaakt met het aanstellen van deelnemers. Verdere investeringen moeten de groei daar bestendigen. Zo is er voor België een conceptmanager in dienst getreden die de contacten met bestaande en nieuwe leden verzorgt. “Speerpunt voor de komende jaren is stabiele groei.”

AutoFirst wordt net als Vakgarage, James, Carteam, BCS, AutoCrew en Profile door Fource ondersteund, maar is een onafhankelijke, landelijke stichting. Autobandenpartner is een ondersteunend programma. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *