Toch een formule, met behoud van eigen uitstraling

Twee jaar geleden koos Henri Akkerman voor Autoservice Totaal als de garageformule die het beste bij zijn bedrijf past. “Er is heel veel mogelijk, maar niks moet. Je blijft zelf ondernemer en dat bevalt me uitstekend.”

Henri Akkerman

Autobedrijf Henri Akkerman draagt niet voor niets de naam van zijn eigenaar. Ook het logo heeft Henri Akkerman zelf ontworpen, tot aan de slogan ‘Voor de zekerheid!’ aan toe. “Iedereen mag daarvan vinden wat hij wil, maar het is precies naar mijn zin en dat combineert niet met een garageformule. Het logo zonder slogan vond ik wat saai en opeens kwam die slogan bij me op. Die kun je op verschillende manieren lezen en die zijn allemaal positief. Ik zie bedrijven die een eigen uitstraling hadden, die helemaal is verdwenen nadat ze zich bij een formule hadden aangesloten. Ik zie daar niets in. Ik ben Henri Akkerman en ik wil dat mensen uit de buurt zeggen: ‘Breng die auto maar naar Henri toe.’ Mensen zoeken online naar Henri Akkerman omdat ze mij kennen, of omdat ze positieve verhalen over mijn bedrijf gehoord hebben. Autoservice Totaal ondersteunt mijn online vindbaarheid door middel van een Youvia-vermelding op dertig websites, zoals Google. De positieve verhalen zie je terug in het Klantenvertellen-account, dat ook onderdeel is van de formule.”

Eigen uitstraling

Ongeveer een jaar nadat hij voor zichzelf was begonnen (zie kader), besloot Henri Akkerman zijn bedrijf bij Autoservice Totaal aan te sluiten. Het is een van de drie garageformules van Alliance Automotive Group Benelux, dat ook Autovakmeester en CarProf in het portfolio heeft. “Ik had aanvankelijk een aversie tegen garageformules. Autovakmeester en Carprof zijn harde garageformules, met ieder hun eigen huisstijl, maar ik was niet voor niets voor mezelf begonnen. Ik wilde eigen baas blijven, met een eigen uitstraling. Daar past een garageformule met een eigen uitstraling niet bij. Het was dat de accountmanager van Staadegaard met Autoservice Totaal kwam. Hij is iemand die ik al jaren ken en die hier kind aan huis is. Ik haal 90 procent van de onderdelen bij hem vandaan en hij kent mijn bedrijf goed. Hij zei: ‘Ik heb nu een garageformule die eigenlijk heel goed bij jou past.’ Dat bleek. Autoservice Totaal is heel vrijblijvend en dat willen we ook zo houden. Ik zit met nog vier garagehouders in de garagecommissie van Autoservice Totaal. Daarin bespreken we wat we gezamenlijk willen organiseren en hoe we dat willen doen.”

‘Als er nu iets nieuws op de markt komt, dan horen we tenminste ergens bij en kun je gezamenlijk actie ondernemen.’

Modules 

Autoservice Totaal is een modulair opgezette garageformule, die verschillende vormen van ondersteuning biedt. De ondernemer is vrij om te kiezen wat hij wel en niet wil gebruiken. Henri Akkerman is een actieve ondernemer, die van een flink aantal modules gebruikmaakt. “Er is bijvoorbeeld een huis-aan-huisflyer die Autoservice Totaal twee keer per jaar voor je kan verspreiden. Het is een marketinginstrument van de formule, waarin bijvoorbeeld reclame wordt gemaakt voor de Zomercheck voor 9,95 euro. Autoservice Totaal maakt de krant en verspreidt die onder adressen bij mij in de buurt, met mijn bedrijfsnaam erop. Daarnaast zijn we Kentekenloket. Dat heb ik erbij genomen, puur als service voor mijn klanten. Ik kon al auto’s te naam stellen, maar het helpt mijn naamsbekendheid te vergroten. In Dodewaard was er nog geen service voor tenaamstelling, nu kan dat alleen hier. Dat is echt een toegevoegde waarde voor mijn bedrijf. Verder doen we mee aan Garagevergelijker. Daarmee kunnen mensen de prijzen voor onderhoud en reparatie van verschillende garages met elkaar vergelijken. En we maken gebruik van de Facebook-ondersteuning. Daarmee plaatst Autoservice Totaal geregeld berichten op de pagina’s van de bedrijven die bij Autoservice Totaal zijn aangesloten, naast wat je er zelf op zet, want dat blijft ook mogelijk. Ik was bijvoorbeeld een keer bijna door de hele voorraad heen. Ik heb toen een foto van een bijna leeg plein gepost op Facebook, met de mededeling: ‘Soms weet je niet of je blij moet zijn, of moet balen.’ Daar heb ik toen heel veel reacties op gehad. Dan blijkt ineens hoe belangrijk aanwezigheid op social media is en het is prettig dat Autoservice Totaal je daarin kan versterken.” 

‘Kentekenloket is een service die helpt mijn naamsbekendheid te vergroten.’

Bijblijven 

Er is nog een belangrijke reden waarom Henri Akkerman uiteindelijk toch voor een formule heeft gekozen, hoewel hij feitelijk zijn eigen merk is. “De autobranche verandert zo snel. Het wordt een onzekere tijd, met de komst van de elektrische auto, autonoom rijden en noem maar op. Natuurlijk, de auto is continu aan het veranderen en de universele garages zijn daar altijd goed in mee kunnen gaan, dankzij partijen als de Alliance Automotive Group. Als er nu iets nieuws op de markt komt, dan horen we tenminste ergens bij en kun je gezamenlijk actie ondernemen. In zo’n samenwerking kun je bijblijven. Private lease is zo’n voorbeeld. Nu is het af en toe iemand die daarnaar vraagt, maar als ook hier de vraag naar private lease serieus wordt, dan kun je daar met een formule iets voor opzetten. Alleen krijg je dat nooit georganiseerd.”

Autobedrijf Henri Akkerman

Henri Akkerman was al een jaar of twintig actief in de autobranche toen hij op 1 april 2017 aan De Vlasman in Dodewaard zijn eigen autobedrijf startte, samen met zijn vrouw Corina. “Ik ben als leerling-monteur begonnen bij een Suzuki-dealer. Ik ben werkplaatsreceptionist geweest bij een Peugeot-dealer. Ik heb een tijdje in een universeel autobedrijf gewerkt en in 2017 ben ik voor mezelf begonnen. Ik vind verkoop heel leuk, maar de werkplaats ook. Gisteravond stond ik nog te lassen en vanmorgen liep ik met een klant bij een Volkswagen-dealer binnen om naar een nieuwe auto te kijken. Al die verschillende werkzaamheden, dat vind ik megamooi.”

Bijgevolg is Autobedrijf Henri Akkerman een goed adres voor onderhoud en reparatie, ook aan leaseauto’s en bedrijfswagens, verkoop gebruikt en nieuw, ruitreparatie en het overschrijven van kentekens. Sinds kort heeft Henri Akkerman ook een bakwagen in de verhuur, die vooral wordt gehuurd door bedrijven in de buurt.

Begonnen samen met zijn vrouw en twintig eigen klanten is het bedrijf in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Per 1 september is een derde monteur in dienst gekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.