Vmbo-jongens willen automonteur worden

Onder mannelijke vmbo-brugklasleerlingen is automonteur het populairste beroep.

Dat blijkt uit een onderzoek onder brugklassers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het onderzoek peilde het CBS onder brugklassers uit het schooljaar 1999/2000 wat zij later wilden worden. Achttien jaar later, in 2017 bleek gemiddeld ruim 18 procent inderdaad in een aansluitende bedrijfstak te werken.

Droombaan

Van de jongens die automonteur als brugklasser hun droombaan noemden, is 22,6 procent achttien jaar later inderdaad automonteur geworden. Alleen timmerman scoort als droombaan hoger: 46 procent van de jongens voor wie timmerman je van het was, is inderdaad timmerman geworden.

Jongens en meisjes

De verschillen tussen jongens en meisjes zijn groot. Onder jongens waren naast automonteur beroepen als architect, piloot, it’er en politieagent populair. Kapper was met name onder meisjes populair, net als dierenarts of dierverzorger, basisschoolleerkracht en kindverzorger.

Schooltype

Het schooltype maakt daarbij nogal wat uit. Waren automonteur en kapper de populairste beroepen onder vmbo-brugklassers, in de havo-brugklas waren dat basisschoolleerkracht en architect. Vwo-brugklassers wilden het vaakst dierenarts of piloot worden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters