Werken op zaterdag blokkeert cao-overleg

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf zijn woensdag 3 oktober vastgelopen op het werken op zaterdag.

zaterdag-hoort-papa-bij-onsUitgangspunt van Bovag is dat de zaterdag in de cao wordt opgenomen als een gewone werkdag. De vakbonden stellen zich op het standpunt dat de zaterdag wel als werkdag mag gelden, maar alleen als de werknemer aangeeft dat hij daar geen bezwaar tegen heeft. Met andere woorden: als een werknemer niet op zaterdag wil werken, hoeft hij dat niet, zo stellen de bonden.

Onbegrijpelijk

Namens Bovag zegt onderhandelaar Fedde Monsma: “Onbegrijpelijk dat de vakbonden vasthouden aan oude tradities en weigeren vooruit te kijken. Terwijl er momenteel in vele branches, zowel binnen de motorvoertuigen- en tweewielerbranche als daarbuiten, in het verleden en recent, zoals bij de beveiligingsbranche wel afspraken over zaterdag als gewone werkdag zijn gemaakt.”

Treurig

FNV-bestuurder Bart Plaatje zegt het te betreuren dat de Bovag het overleg al in een vroegtijdig stadium heeft opgeblazen. “Het is alsof je de bal in de rust meeneemt. En dan is het loonbod nog niet eens aan de orde geweest. Er is geen modernere beroepsgroep dan die van de automonteurs. Samen met de accountants zijn zij de meeste tijd kwijt aan bijscholing, cursussen, trainingen. Het zou zo treurig zijn als je dan niet tot een gezamenlijke afspraak kan komen.”

Vervolg

Er staat nog een vierde overlegronde gepland, over anderhalve week, maar of dat overleg doorgaat, is zeer de vraag. De Bovag stelt dat de bonden bereidheid zullen moeten tonen “om over zaterdagwerken afspraken te maken zoals Bovag deze voorstelt”. De FNV lijkt daar vooralsnog niet toe bereid. Bart Plaatje: “Onze achterban is duidelijk: werken op zaterdag kan, maar alleen op vrijwillige basis.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters